ĽSNS podala trestné oznámenie na GP pre domovú prehliadku

NETKY.SK • 8 Február 2017, 19:03 • 2 min
ĽSNS podala trestné oznámenie na GP pre domovú prehliadku

BRATISLAVA - Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) podala dnes v súvislosti s domovou prehliadkou u Martina Žáčika trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa a trestného činu krádeže na Generálnej prokuratúre v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval podpredseda ĽSNS a poslanec NR SR Milan Uhrík. Podanie na generálnu prokuratúru ešte v utorok 7. februára avizoval predseda ĽS NS Marian Kotleba, podľa ktorého polícia počas domovej prehliadky u Martina Žáčika porušila viackrát zákon. Polícia oponuje, že domovú prehliadku urobila štandardne a bez donucovacích prostriedkov.


Polícia v utorok 7. februára ráno urobila prehliadku v byte štatutára občianskeho združenia Naše Slovensko pomáha Martina Žáčika, ktorý je zároveň členom Kotlebovej strany. Ako po prehliadke informovala médiá trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová, Martinovi Ž. doručili príkaz na prehliadku, avšak hneď na jej začiatku mal Martin Ž. zdravotné problémy. Policajti preto privolali rýchlu zdravotnú pomoc a muža previezli na ošetrenie do Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

 

"Voči menovanému neboli použité zo strany polície žiadne donucovacie prostriedky. V žiadnom prípade Martin Ž. nebol zadržaný ani zatknutý v zmysle Trestného poriadku. O transporte Martina Ž. do nemocnice rozhodol lekár rýchlej zdravotnej pomoci," uviedla v tlačovej správe Antalová. Polícia následne urobila domovú prehliadku "štandardne za prítomnosti manželky Martina Ž. a taktiež aj za prítomnosti nezúčastnenej osoby. Pri prehliadke policajti zaistili veci, ktoré budú predmetom ďalšieho znaleckého skúmania. Keďže vyšetrovanie naďalej trvá, v tomto štádiu vyšetrovania nie je možné k prípadu poskytnúť viac informácií," dodala trenčianska policajná hovorkyňa.


Prehliadke u štatutára občianskeho združenia Naše Slovensko pomáha Martina Žáčika predchádzalo vyšetrovanie polície. Vyšetrovateľ kriminálnej polície krajského riaditeľstva polície v Trenčíne 16. decembra 2016 začal trestné stíhanie pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. "Skutku sa dopustil neznámy páchateľ tým, že verejne účinným spôsobom, za použitia počítačovej siete internet na portáli sociálnej siete s profilom 'M. Ž' s údajmi 'žije v Trenčíne', z nezisteného miesta pripájania sa na túto sieť - pravdepodobne z Trenčína prejavil sympatie k skupine alebo hnutiam, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smerujú k potláčaniu základných práv a slobôd osôb, a to sprístupňovaním extrémistického materiálu svojim priateľom, ako aj iným osobám, kde takto konal zdieľaním obrázkov," uviedla Antalová v tlačovej správe zo 7. februára.

 

Následne polícia spracovala podnet pre prokurátora Okresnej prokuratúry Trenčín na podanie návrhu sudcovi pre prípravné konanie na vykonanie domovej prehliadky. Prokurátor sa s podnetom stotožnil a spracoval návrh. Na základe tohto návrhu príslušný sudca Okresného súdu v Trenčíne vydal príkaz na domovú prehliadku v zmysle Trestného poriadku u 43-ročného Martina Ž. z Trenčína, dodala v svojom utorkovom stanovisku polícia.


Predseda ĽS NS Marian Kotleba tvrdí, že polícia počas domovej prehliadky u Martina Žáčika porušila viackrát zákon. Ako povedal v utorok 7. februára na tlačovej besede, pravdepodobne policajná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu vykonala politicky motivovaný zákrok. "Dôvodom policajného zákroku bolo vykonanie domovej prehliadky pre výroky na sociálnej sieti. Posledný z nich mal byť publikovaný 6. novembra 2015," uviedol Kotleba.

 

Polícia podľa Kotlebu postupovala v rozpore s Trestným poriadkom, podľa ktorého policajti môžu úkony vykonávať od 7:00 do 20:00. Prehliadka sa však začala o 6:05. „Polícia môže urobiť prehliadku aj inokedy, ak ide o neodkladný úkon,“ povedal s tým, že v tomto prípade nemožno hovoriť o neodkladnom úkone, keďže od posledného výroku uplynul rok a štvrť. Policajti porušili Trestný poriadok podľa Kotlebu aj v tom, ako postupovali pred začatím prehliadky. Zdôvodnil, že pred vykonaním prehliadky musí byť jasná výzva, ak nebude uposlúchnutá, môže dôjsť k prehliadke. „V zápisnici je spomenutá výzva na odovzdanie predmetov. Nikde nie je napísané, že by Žáčik výzve nevyhovel,“ povedal Kotleba, podľa ktorého policajti teda formálne prehliadku nezvládli.


Kotleba tiež informoval, že domová prehliadka bola prerušená o 6:15, keď Žáčik skolaboval. Sanitka rýchlej zdravotnej pomoci k nemu prišla 6:25. Sanitkou bol odvezený do nemocnice v Trenčíne, kde je doteraz hospitalizovaný. Podľa Kotlebu si Žáčik vyzliekol po nástupe do sanitky bundu, ktorú si zavesil na jej dvere. „Z vrecka jeho bundy a bez jeho súhlasu mu policajt zobral zväzok kľúčov od jeho bytu a tie použil na otvorenie jeho súkromného bytu. Jeho svokra vyzvala policajta, aby kľúče vrátil. Ten to arogantným spôsobom odmietol. Policajti manipulovali s kľúčmi viac ako dve hodiny bez toho, aby tam bol niekto z rodiny,“ vyhlásil v utorok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona