ĽSNS nepochodila v parlamente. Poslanci odmietli viacero návrhov noviel

NETKY.SK • 22 September 2021, 18:02 • 2 min
ĽSNS nepochodila v parlamente. Poslanci odmietli viacero návrhov noviel

BRATISLAVA - Novely sa týkali očkovania, platnosti lehôt technickej kontroly či dane z príjmov. Poslancom sa tiež nepozdávali návrhy nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli v stredajšom hlasovaní viacero noviel zákonov, ktoré predložili poslanci z opozičnej ĽSNSPoslanci navrhovali napríklad zaradiť do Trestného zákona nový trestný čin diskriminácie v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Umožnil by trestnoprávne postihovať každého, kto iného diskriminuje z dôvodu, že sa nepodrobil očkovaniu, alebo ho odmieta.

 

img

 

Strana tiež navrhovala explicitne stanoviť v Zákonníku práce, že zamestnávateľ nemôže očkovanie proti COVID-19 určiť ako požiadavku na riadny výkon dohodnutej práce a teda nepodrobenie sa tomuto očkovaniu alebo jeho odmietanie klasifikovať ako dôvod na podanie výpovede zamestnancovi. Poslanci tento návrh neschválili.

 

Technické kontroly a daň z príjmov 

 

Plénum odmietlo aj návrh ĽSNS, ktorý sa zaoberal predĺžením platnosti lehôt technickej kontroly kategórie L (motocykle a štvorkolky) pri prvom prihlásení do evidencie vozidiel zo štyroch na šesť rokov a potom periodicky v štvorročných lehotách. Ďalšou novelou zákona chceli odbremeniť občanov od poplatku za odborný posudok o kontrole originality vozidla a tým súčasne zjednodušiť proces vývozu vozidiel do zahraničia. Ani tento návrh však neprešiel.

 

Prečítajte si tiež: Most-Híd zaniká! Čaká ho budúcnosť v spoločnej strane Aliancia

 

Poslanci neschválili ani novelu zákona o dani z príjmov z dielne ĽSNS. Plánovali ňou rozšíriť možnosti pre daňovníkov – fyzické osoby poukázať ďalšie dve percentá zo zaplatenej dane pre prijímateľov, ktorí poskytujú verejne prospešné aktivity. Podľa návrhu mal mať každý možnosť vybrať si najviac dvoch prijímateľov a každému poukázať do dvoch percent zo zaplatenej dane, spolu teda do štyroch percent

 

Pellegriniho poslanci

 

Poslanci NRSR tiež odmietli návrh nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho na zmeny v rokovacom poriadku, ktoré mali umožniť skoršie rokovanie o zmenách pri referende o predčasných voľbách.

 

Možno vás zaujme: Pellegrinimu nestačia len ministri, chce odvolať celú vládu

 

Ak by navrhovaná zmena rokovacieho poriadku prešla, predseda parlamentu by vo výnimočných situáciách mohol zaradiť na schôdzu aj taký návrh, od ktorého predchádzajúceho odmietnutia neuplynula stanovená šesťmesačná lehota na jeho opätovné prerokovanie.

 

Poistkou pred prípadnou svojvôľou šéfa NR SR malo byť schvaľovanie návrhu na zaradenie tohto bodu do programu schôdze poslancami.

.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies