ĽSNS chce zmenou ústavy obnoviť zvrchovanosť Slovenska

NETKY.SK • 7 December 2016, 19:25 • 2 min
ĽSNS chce zmenou ústavy obnoviť zvrchovanosť Slovenska

BRATISLAVA - Vytvoriť ústavné predpoklady pre obnovenie zvrchovanosti (suverenity) Slovenskej republiky, ktorú podľa ĽSNS náš štát stratil po vstupe do EÚ v roku 2004. To je cieľom návrhu novely najvyššieho zákona štátu od poslancov strany Mariana Kotlebu, ktorý predstavili v závere desiateho rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady (NR) SR.

slovakia

left justify in out

Obnoviť suverenitu chce ĽSNS vypustením vety z ústavy, ktorá hovorí: "Právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky." Zvrchovanosť je podľa ĽSNS jedným zo základných ústavných princípov a pilierov na ktorých musí stáť Slovenská republika. "Jej dôležitosť dokazuje fakt, že je ustanovená hneď v prvom článku, v prvom odseku a v prvej vete Ústavy SR," zdôrazňujú kotlebovci.

 

Zvrchovanosť podľa nich znamená nezávislosť štátnej moci od akejkoľvek inej moci mimo hraníc daného štátu. "Znamená, že štát nie je podrobený vôli a záujmom iného štátu ani medzištátnych združení. Praktický význam zvrchovanosti spočíva v tom, že len občania Slovenskej republiky a ich volení zástupcovia majú právo rozhodovať o tom, akými zákonmi budú viazaní, aké práva a povinnosti budú mať a ako budú upravené ich vzájomné právne vzťahy," uvádza sa v dôvodovej správe návrhu.

 

Vo štvrtok (8. 12.) ráno budú poslanci rokovať o Súhrnnej výročnej správe Slovenskej republiky za rok 2015. Po nej bude nasledovať mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, ktorá upozorňuje, že na policajných staniciach umiestňuje polícia zadržané osoby aj do nezákonných priestorov, ktoré nie sú celami.

 

Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku straníckeho kolegu Jána Senka, ktorého zaujíma, aký prínos vidí premiér v zasadnutiach vlády v najmenej rozvinutých regiónoch Slovenska, ktoré sa konali po letných prázdninách. Martin Klus (SaS) chce zase vedieť, ako Fico hodnotí priebeh a výsledky rakúskych prezidentských volieb a dopad neúspešného referenda v Taliansku na EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies