ĽSNS chce obmedziť jednorazové tašky, vrecká, taniere, príbory aj poháre

NETKY.SK • 14 November 2016, 08:32 • 2 min
ĽSNS chce obmedziť jednorazové tašky, vrecká, taniere, príbory aj poháre

BRATISLAVA - Opozičná ĽSNS chce obmedziť používanie jednorazových plastových tašiek, vreciek, tanierov, pohárov a príborov.

slovakia

left justify in out

Tvrdí totiž, že sú škodlivé pre životné prostredie aj obyvateľov. V návrhu novely zákona o odpadoch, ktorý poslanci ĽSNS predložili na novembrovú schôdzu, preto žiadajú zakázať ich predaj či bezplatný výdaj v obchodoch.

 

Do zákona o odpadoch má pribudnúť obmedzenie, podľa ktorého "distribútorovi, ktorý distribuuje tovary konečnému spotrebiteľovi, sa zakazuje predávať alebo bezplatne poskytovať spotrebiteľovi jednorazové plastové tašky a vrecká do hrúbky 0,05 milimetra, jednorazové plastové poháre, taniere a príbory". Zákaz sa nemá vzťahovať na biologicky rozložiteľné materiály.

 

"Tento návrh zákona možno pokladať za jeden zo série potrebných krokov k zabezpečeniu, zlepšeniu a udržaniu kvality životného prostredia pre súčasné a budúce generácie. Zároveň prispieva k ochrane zdravia občanov," tvrdia poslanci ĽSNS.

 

Poslanci Mariana Kotlebu sa odvolávajú aj na Informačný portál Ministerstva životného prostredia SR, podľa ktorého spotrebuje priemerný Slovák ročne až 466 jednorazových plastových tašiek. "Spolu s Portugalskom a Poľskom patríme v rámci EÚ k ich najväčším spotrebiteľom. Pre porovnanie v Dánsku a Fínsku je ich spotreba najnižšia – priemerne štyri plastové tašky ročne na obyvateľa," uviedli predkladatelia.

 

Do veľkej miery sú tieto alarmujúce čísla podľa ĽSNS spôsobené tým, že spotrebiteľ prichádza pri nákupe do kontaktu s predmetnými výrobkami tak jednoducho a často, že sa nad ich pravidelným používaním ani nezamýšľa. "V bežných maloobchodných prevádzkach si ľudia do plastových vreciek balia ovocie, zeleninu, pečivo a z obchodov si nákup vynesú v plastových taškách. V stánkoch rýchleho občerstvenia a na rôznych jarmokoch konzumujú horúce jedlo z plastových riadov, čím sa do ľudského organizmu dostávajú toxické látky. Plastový odpad končí na chodníkoch, lúkach, v lesoch a riekach, kde neraz zabraňuje plynulému odtoku vody," upozorňuje ĽSNS, podľa ktorej množstvo ľudí plasty neseparuje a končia v zmiešanom odpade.

 

Neekologické jednorazové plastové tašky a vrecúška môžu byť podľa poslancov plnohodnotne nahradené jednorazovými papierovými taškami a vreckami. "Táto ekologickejšia náhrada má okrem iného aj zaujímavé reprezentačné využitie. Je ich možné potlačiť motívom predajcu a tým získať pútavý reklamný priestor pre propagáciu danej značky. Taktiež jednorazové plastové riady sa dajú nahradiť jednorazovými papierovými riadmi," dodali predkladatelia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona