LOZ sa obráti na EK a chce, aby prešetrila zlúčenie Apolla a Dôvery

NETKY.SK • 21 September 2016, 14:26 • 2 min
LOZ sa obráti na EK a chce, aby prešetrila zlúčenie Apolla a Dôvery

BRATISLAVA – Lekárski odborári sa opäť obrátia s podnetom na Európsku komisiu (EK). Tentoraz žiadajú, aby prešetrila, či bolo zlúčenie súkromných zdravotných poisťovní Apollo a Dôvera začiatkom roka 2010 legálne.

slovakia

left justify in out

"A tiež, či bolo v tejto súvislosti odliatie asi 400 miliónov eur zo slovenského zdravotníctva v súlade so zákonom a či nejde o nedovolenú štátnu pomoc," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Tvrdí, že vtedajšia zdravotná poisťovňa Apollo, ktorá kúpila Dôveru, precenila po zlúčení kmeň jej poistencov. Ten sa nesmie podľa zákona prevádzať za financie.

 

"Ocenila ho na približne 400 miliónov eur, táto suma bola akcionárom Dôvery postupne vyplatená ako zisk do daňových rajov. A keďže v Dôvere takéto peniaze neboli, musela si na výplatu zisku vziať úver," povedal Visolajský. Spomínaná zdravotná poisťovňa má podľa Visolajského splácať úver aj s úrokmi zo zdravotného poistenia jej klientov, čo sa lekárskym odborárom nepáči.

 

LOZ dávalo podnet na EK aj pred rokom. Nepozdáva sa im pôsobenie finančnej skupiny Penta v slovenskom zdravotníctve. Chcú, aby preverila jej krížové vlastníctvo zdravotnej poisťovne Dôvera a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

 

Do portfólia Penty spadajú okrem poisťovne aj viaceré nemocnice, polikliniky, laboratóriá či lekárne. Odborári upozorňujú, že by tak mohla zneužívať svoje postavanie na trhu. Penta označila tvrdenia o možnom zneužívaní postavenia na trhu za ničím nepodložené a nepravdivé. Lekárski odborári teraz zisťujú, v akom štádiu riešenia podnet je. Vyzvali slovenských europoslancov, aby to prezistili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona