LOZ sa nepozdáva nominácia Tomáša Haška za šéfa ÚDZS

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 15:54 • 2 min
LOZ sa nepozdáva nominácia Tomáša Haška za šéfa ÚDZS

BRATISLAVA - Nomináciu Tomáša Haška na post predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nepovažuje Lekárske odborové združenie (LOZ) za šťastnú. Uviedli to lekári vo svojom stanovisku.

slovakia

left justify in out

"Pán Haško bol zástupcom riaditeľa Univerzitnej nemocnie Bratislava pre Nemocnicu Ružinov v čase, keď sme v roku 2014 odhalili nevýhodný prenájom nemocničných parkovísk pre súkromnú firmu (išlo o parkovisko pri Nemocnici Sv. Cyrila a Metoda a pri nemocnici Ružinov)," upozornil predseda LOZ Peter Visolajský.


Z prenájmu parkovísk mohla nemocnica mesačne pre potreby pacientov mať navyše od 37 tisíc do 73 tisíc eur. "Namiesto toho zazmluvnila súkromnú firmu za mesačnú sumu 7 937 eur. Je otázne, či môžu takíto ľudia priniesť reálnu zmenu vo fungovaní ÚDZS," poznamenal Visolajský.


LOZ je presvedčené, že ak má úrad v budúcnosti skutočne napĺňať svoje zákonom stanovené funkcie dohľadu, a nie len zakrývať prešľapy v zdravotníctve, je nevyhnutná zmena spôsobu nominácie na tento post. Odborové združenie navrhuje na post predsedu ÚDZS buď nezávislého odborníka, ktorý by bol nominantom profesných a odborových organizácií pôsobiacich v slovenskom zdravotníctve, alebo by tento post mal patriť parlamentnej opozícii. "To je jediná cesta, ako zabezpečiť nezávislé postavenie tejto inštitúcie v čase, keď mnohí spomedzi odbornej aj laickej verejnosti pochybujú o oprávnenosti jej existencie," konštatoval Visolajský.


Odborové združenie víta kroky nového ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera pri odvolávaní viacerých popredných funkcionárov slovenského zdravotníctva, s ktorými sa spájali kauzy netransparentného narábania s verejnými zdrojmi v zdravotníctve. "Obzvlášť odvolanie Martina Senčáka z postu podpredsedu Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý do tejto inštitúcie prišiel po odchode z postu riaditeľa služobného úradu ministerstva zdravotníctva, vnímame ako prejav snahy ministra zdravotníctva obnoviť dôveru verejnosti v slovenský zdravotný systém," podotkol Visolajský.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies