LOZ poslalo premiérovi list, pre situáciu v Žiline uvažujú o štrajku

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 13:15 • 2 min
LOZ poslalo premiérovi list, pre situáciu v Žiline uvažujú o štrajku

BRATISLAVA - Lekárski odborári dnes do podateľne Úradu vlády doručili list premiérovi Robertovi Ficovi.

slovakia

left justify in out

Žiadajú ho v ňom, aby zakročil do aktuálneho diania v žilinskej fakultnej nemocnici a nenechal bez povšimnutia "aroganciu politických nominantov". Vo výpovednej lehote je tam momentálne pre zlú hygienickú situáciu a preplnenosť lôžok 11 lekárov interného oddelenia. Ak sa o požiadavkách, ktoré majú, nedohodnú na budúci týždeň s vedením nemocnice, uvažujú o štrajku.
     

"Premiéra sme v liste informovali o štyroch požiadavkách lekárov. Tí žiadajú o rekonštrukciu interného oddelenia tak, aby spĺňalo hygienické štandardy, o adekvátny počet lôžok pre pacientov na internom oddelení, o skoré transparentné výberové konanie na primára interného oddelenia a o spoločný návrat všetkých lekárov vo výpovediach," informoval dnes v Bratislave Peter Visolajský, šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ).
     

O požiadavkách majú lekári s vedením nemocnice hovoriť 16. apríla. Ak sa s vedením nedohodnú, odborári chcú vyhlásiť celoslovenskú štrajkovú pohotovosť v nemocniciach, ktoré zastupujú. "Uvedomujeme si zákonné obmedzenia, sme jediná skupina obyvateľstva na Slovensku, ktorá má de facto zakázané štrajky. Pri pacientoch urobíme všetko pre to, aby sa neblokovala zdravotná starostlivosť. Máme isté návrhy, ktoré treba celoslovensky odsúhlasiť, nechcel by som o tom predbežne hovoriť," dodal Visolajský.

 

Výpovedná lehota plynie lekárom do konca apríla. Podľa šéfa odborov je o nich záujem, prejavila ho aj nemocnica v českej Karvinej. Medzi lekármi sa podľa neho nachádzajú dvaja ťažko nahraditeľní kardiológovia či bývalá zástupkyňa primára oddelenia.
      

V žilinskej fakultnej nemocnici je vo výpovednej lehote aj 64 sestier. Prekážalo im množstvo nadčasov či veľký počet pacientov na jednu sestru. Sestry momentálne čakajú na konkrétnu ponuku zo strany vedenia nemocnice v písomnej podobe. Ich výpovede naďalej trvajú, k tejto téme by sa mali stretnúť tiež 16. apríla.
     

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies