Človek, ktorý poslal zoznamy údajných sponzorov Smeru, neexistuje

NETKY.SK • 24 August 2010, 07:03 • 2 min
Človek, ktorý poslal zoznamy údajných sponzorov Smeru, neexistuje

Človek, ktorý poslal zoznamy údajných sponzorov Smeru, neexistuje

slovakia

left justify in out

img

Človek, ktorý je podľa denníka Sme členom opozičného Smeru-SD a mal poslať prokuratúre zoznam sponzorov tejto strany v roku 2006, neexistuje. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda strany Robert Fico s tým, že na oznámení je meno Jaroslav Pochaba.
"On neuviedol žiadny dátum narodenia, iba adresu asi trvalého bydliska alebo iného miesta. Meno sme zistili tak, že sa na nás obrátilo ministerstvo vnútra a požiadalo nás, aby sme sa vyjadrili, či je členom Smeru-SD, alebo sa pohyboval v štruktúrach strany. Medzi našimi 16.300 členmi nie je také meno a ani nikdy nebolo," povedal Fico. Podľa jeho slov človek s takýmto menom ani nikdy nepôsobil v straníckych štruktúrach. "Takúto osobu sa nám nepodarilo nájsť ani v registri obyvateľov, on neexistuje," povedal.
Od spomínaného denníka, ako aj od médií, ktoré dnes túto správu prebrali a šírili, preto Fico žiada opravu a ospravedlnenie. "Chceme sa spýtať, o čo ide denníku Sme, ak takto hrubo zavádza verejnosť na titulnej strane. Ide o serióznu žurnalistiku alebo pokračovanie kampane, ktorá začala už pred voľbami?" pýtal sa.
Fico zdôraznil, že Smer-SD pravidelne predkladá finančné správy a zoznamy sponzorov, a preto nechápe, ako môže niekto, kto sa tvári, že je profesionálny novinár, prísť s takýmto nebotyčným klamstvom.
Obsah oznámenia však Fico podľa vlastných slov nepozná. "Oznámenie by malo obsahovať údaje o oznamovateľovi. Keďže ide o neexistujúcu osobu, je vysoký predpoklad, že tam budú nezmysly," povedal.
Novinár denníka Sme prítomný na tlačovej konferencii uviedol, že informáciu, že ide o člena Smeru-SD, mala redakcia od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Fico mu na to odvetil, že by sa nečudoval, ak by ten list poslal priamo tento novinár.
Denník Sme dnes napísal, že v kauze financovania Smeru-SD môže dôjsť ku zvratu. Prokuratúru totiž údajne kontaktoval člen strany, ktorý jej poslal zoznam sponzorov strany v roku 2006. Ficova strana vtedy vyhrala voľby a zostavila vládu s HZDS a SNS. "Uvádza tri mená a sumy, ktoré mali darovať strane. Ide o podnet fyzickej osoby," potvrdil denníku SME špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Meno oznamovateľa však nepovedal, aby neohrozil vyšetrovanie. Podľa Kováčika by však mal vypovedať tento týždeň na Úrade boja proti korupcii.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies