Lovec nacistov identifikoval desiatky ďalších príslušníkov Einsatzgruppen

NETKY.SK • 1 Október 2014, 10:51 • 2 min
Lovec nacistov identifikoval desiatky ďalších príslušníkov Einsatzgruppen

BERLÍN - Centrum Simona Wiesenthala identifikovalo desiatky bývalých príslušníkov mobilných eskadier smrti, ktorí by ešte stále mohli žiť. Začalo preto vyvíjať na nemeckú vládu tlak, aby sa prípadom zaoberala.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií agentúry AP "lovec nacistov" Efraim Zuroff zaslal minulý mesiac nemeckým ministerstvám spravodlivosti a vnútra zoznamy s menami 80 mužov a niekoľkých žien, ktorí slúžili v tzv. Einsatzgruppen. Zuroff dnes upozornil, že sa kráti čas na zistenie, či podozriví ešte žijú a môžu byť trestne stíhaní.

 

Oddiely Einsatzgruppen, oddiely špeciálneho určenia, vznikli pre inváziou do Nemecka a obsadením Československa. Ich úlohou bolo terorizovať miestne obyvateľstvo, likvidovať nežiaduce osoby, rasovo prenasledovaných a potenciálnu opozíciu. Príslušníci Einsatzgruppen internovali a postrieľali tisíce Židov. Dialo sa tak ešte pred tým, ako nacisti vybudovali vyhladzovacie tábory. Po ich zriadení Einsatzgruppen sústredili svoju činnosť na boj proti partizánom a iným nepriateľom tretej ríše, po roku 1943 boli tieto jednotky postupne rušené.

 

Velitelia jednotiek Einsatzgruppen boli súdení tribunálom pre vojnové zločiny v Norimbergu, pričom 22 z celkového počtu 24 ich bolo odsúdených na trest smrti.

 

Centrum Simona Wiesenthala je medzinárodná židovská organizácia na ochranu ľudských práv, tolerancie a porozumenia medzi ľuďmi. Zaoberá sa aj bojom proti rasizmu, antisemitizmu a terorizmu. Šíri poučenie vyplývajúce z holokaustu a spoločne s Izraelom sa v celosvetovom meradle snaží o ochranu bezpečnosti Židov.

 

Centrum vedie aj medzinárodnú kampaň Posledná šanca (Operation Last Chance), ktorej cieľom je vypátrať a dostať pred súd nacistických vojnových zločincov skôr, ako zomrú prirodzenou smrťou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona