Louis Grech: Malta môže stavať na práci slovenského predsedníctva v Rade EÚ

NETKY.SK • 13 December 2016, 17:33 • 2 min
Louis Grech: Malta môže stavať na práci slovenského predsedníctva v Rade EÚ

BRUSEL - Malta je spokojná s výkonom Slovenska na čele Rady EÚ a má na čo nadväzovať v budúcom polroku po prebratí štafety polročného rotujúceho predsedníctva. Pre TASR to uviedol dnes maltský vicepremiér a minister pre európske záležitosti Louis Grech.

slovakia

left justify in out

"Môžem iba pochváliť spoluprácu so slovenským predsedníctvom. Myslím si, že odviedli kus dobrej práce, veľmi dobre sa nám spolupracovalo a môžeme budovať na ich doterajšej práci," vyhlásil Grech v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli. Zasadnutiu naposledy predsedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

 

Maltský vicepremiér pripomenul, že tento formát ministerských rokovaní slovenská strana zvládala dobre, a to vo veľmi náročnom a zložitom období pre Európu. "Verím, že platí pravidlo, že malým krajinám sa výborné darí šéfovať veľkej EÚ. V prípade Slovenska to platí určite," odkázal Grech.

 

Na otázku TASR, ktoré citlivé úlohy preberie Malta po Slovensku, vicepremiér na prvom mieste určil otázku migrácie. Dodal, že slovenská diplomacia aj v tejto oblasti odviedla v Bruseli veľa roboty. Ďalšími "horúcimi témami" pre maltské predsedníctvo sú podľa neho dokončenie revízie viacročného finančného rámca, keďže s hodnotením sedemročného rozpočtu EÚ začala už slovenská strana.

 

Ďalšími prioritami, ktoré Malta prebrala od slovenského a predošlých predsedníctiev, je dobudovanie jednotného trhu a posilňovanie bezpečnosti EÚ.

 

Grech v tejto súvislosti nadviazal aj na dnešné rokovania ministrov zahraničných vecí, ktorým sa nepodarilo dosiahnuť konsenzus v záveroch Rady ohľadne prístupových rokovaní s Tureckom. Priznal, že s výnimkou Rakúska tu bol súhlas všetkých členov Únie s pokračovaním rokovaní s Ankarou. V závere vyjadril nádej, že maltskému predsedníctvu sa podarí pokročiť v tejto otázke "za menej ako šesť mesiacov" a dosiahne v Rade ministrov prijateľný kompromis.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) svi

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies