Lou Reed zanechal po sebe majetok v hodnote 30 miliónov dolárov

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 16:24 • 2 min
Lou Reed zanechal po sebe majetok v hodnote 30 miliónov dolárov

BRATISLAVA - Zosnulý americký hudobník Lou Reed zanechal po sebe majetok v hodnote 30 miliónov amerických dolárov (v prepočte takmer 22 miliónov eur).

slovakia

left justify in out

K pôvodným desiatim miliónom dolárov, ktoré už rozdelili medzi jeho manželku Laurie Anderson, sestru Margaret Reed Weiner a matku, podľa dokumentov predložených na manhattanský súd, pribudlo 20,4 milióna amerických dolárov (v prepočte takmer 15 miliónov eur). Nové dokumenty, ktoré obsahovali informácie o ziskoch z autorských práv, na súd doručil Reedov dlhoročný manažér Robert Gotterer.

 

Zakladateľ kapely The Velvet Underground zanechal manželke, s ktorou sa zosobášil v roku 2008, 15 miliónov amerických dolárov (v prepočte takmer 11 miliónov eur), sedemmiliónový apartmán vo West Village v newyorskej štvrti Manhattan, nehnuteľnosť v meste East Hampton v hodnote 1,5 milióna dolárov (v prepočte 1,1 milióna eur), ale aj ďalšie osobné veci ako šperky, oblečenie, umelecké diela, autá, plavidlá či cestovnú kanceláriu Sister Ray Enterprises. Sestre odkázal pôvodne 500-tisíc dolárov (v prepočte približne 365-tisíc eur). K nim jej teraz pribudlo ďalších päť miliónov dolárov (v prepočte 3,66 milióna eur). Hudobníkovým prianím bolo, aby peniaze, ktoré nechal sestre, slúžili predovšetkým na starostlivosť o ich matku. 

 

Lewis Allan Reed sa narodil 2. marca 1942 v newyorskom Brooklyne. V roku 1964 založil formáciu The Velvet Underground, ktorá sa na komerčnej scéne nikdy nepresadila, keďže jej maximom bolo 171. miesto v americkom rebríčku Billboard 200 za debutovú nahrávku The Velvet Underground & Nico (1967). Štúdiovku, na obale ktorej je veľký žltý banán Andyho Warhola, však zaradil magazín Rolling Stone na 13. priečku v rebríčku najvplyvnejších nahrávok histórie. Reed zo skupiny v roku 1970 odišiel a následne odštartoval sólovú kariéru. Odvtedy vydal 22 štúdiových albumov, posledný nahral spoločne s kapelou Metallica a nazval ho Lulu (2011). V roku 1990 obnovil činnosť skupiny The Velvet Underground, s ktorou koncertoval aj v roku 1993. V roku 1996 uviedli kapelu do Rock'n'rollovej siene slávy. Zomrel 27. októbra 2013 v obci Amagansett v štáte New York. Dožil sa 71 rokov. Lekár Charles Miller z clevelandskej nemocnice potvrdil, že spevák zomrel v dôsledku problémov s pečeňou, ktorú mu transplantovali vlani v máji. 

 

O spevákovi vznikla aj dokumentárna snímka Lou Reed: Rock and Roll Heart (1998), ktorá získala Grammy v kategórii Najlepšie dlhometrážne hudobné video. V roku 1998 si vystúpenie Reeda vyžiadal počas svojej návštevy Bieleho domu jeho blízky priateľ Václav Havel. Vtedajší americký prezident Bill Clinton mu vyhovel a v Bielom dome sa tak pre českého prezidenta hrali aj skladby Sweet Jane či Perfect Day. V máji 2000 zaznamenal Reed ďalší míľnik vo svojej kariére, keď v Ríme koncertoval pred pápežom Jánom Pavlom II. V roku 2001 zase vystúpil s Lucianom Pavarottim, s ktorým si zaspieval svoj najväčší hit Perfect Day. V roku 2012 sa predstavil ako headliner úvodného dňa hudobného festivalu Pohoda. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies