Lotz Trio uviedlo na Bratislavskom hrade benefičný koncert pre Krásnu Hôrku

NETKY.SK • 20 Jún 2012, 07:13 • 2 min
Lotz Trio uviedlo na Bratislavskom hrade benefičný koncert pre Krásnu Hôrku

Lotz Trio uviedlo na Bratislavskom hrade benefičný koncert pre Krásnu Hôrku - Kultúra Pod názvom Lotz Trio pre Krásnu Hôrku uviedlo dnes večer Slovenské národné múzeum – Historické múzeum a Spoločnosť Theodora Lotza benefičný koncert tria basetových rohov

slovakia

left justify in out

img

Pod názvom Lotz Trio pre Krásnu Hôrku uviedlo dnes večer Slovenské národné múzeum – Historické múzeum a Spoločnosť Theodora Lotza benefičný koncert tria basetových rohov Lotz Trio v Hudobnej sieni Bratislavského hradu. Koncert sa uskutočnil na podporu obnovy hradu Krásna Hôrka. 
      Benefičný koncert na pôde SNM - Historického múzea inicioval súbor Lotz trio. Členov tejto formácie viaže s hradom Krásna Hôrka dlhšia spoločná história vďaka jedinečným basetovým rohom, ktoré boli objavené na tomto hrade. Aj preto udalosť z 10. marca tohto roku vyústila do snahy zorganizovať benefičné podujatie na podporu obnovy hradu Krásna Hôrka a jeho expozícií. V programe odzneli skladby z diela Antona Stadlera (1753-1812) a Wolfganga Amadea Mozarta (1756-1791), medzi nimi aj výber zo známej opery Čarovná flauta. 
      Trojica basetových rohov z Krásnej Hôrky je svetovým unikátom. Pochádza z dielne Theodora Lotza (1746 – 1792), ktorého nástroje sa používali pri premiérach diel skladateľského génia Wolfganga Amadea Mozarta. Požiar na hrade Krásna Hôrka sa nedotkol trojice týchto vzácnych hudobných nástrojov, ktoré našli prechodný domov na Bratislavskom hrade. Trojica hudobníkov Lotz Trio hrá na verných kópiách týchto nástrojov.
      Unikátne hudobné zoskupenie Lotz Trio sa premiérovo predstavilo v roku 2004 na festivale Konvergencie 2004. Jeho zakladateľom je Róbert Šebesta, ktorý sa špecializuje na výskum a interpretáciu hudby na dobových historických nástrojoch. Ďalšími členmi sú Ronald Šebesta a Andreas Link.
      „Zachovali sa na Slovensku tri basetové rohy, ktoré sú súčasťou expozície na Krásnej Hôrke. Keď sme tam prišli po požiari, išli sme pozrieť aj do miestnosti, kde boli tieto nástroje umiestnené, ktorým sa nič nestalo. Aby sa tieto nástroje mohli vrátiť na Krásnu Hôrku, aj preto sa organizoval dnešný koncert,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka.   
      SNM – Historické múzeum navyše ponúka príležitosť navštíviť prebiehajúcu výstavu Krásna Hôrka na Bratislavskom hrade, kde okrem iného je možné vidieť aj originálne Lotzove basetové rohy.
      „Slovenské národné múzeum vypísalo zbierku, ktorá má účet v Štátnej pokladnici a je kontrolovaná ministerstvom vnútra. Je to zbierka, na ktorú sa za prvých sto dní vyzbieralo 105.000 eur. Tešíme sa z každého získaného eura, výťažok z dnešného vstupného bude rovnako odovzdaný na tento účet,“ dodal Púdelka.  
      Slovenské národné múzeum vyhlásilo verejnú zbierku na obnovu hradu Krásna Hôrka na základe povolenia Ministerstva vnútra SR č. SVS-OVVS3-2012/008970 zo dňa 13. marca 2012. Verejná zbierka je vykonávaná poukazovaním dobrovoľných finančných prostriedkov na osobitný účet verejnej zbierky 7000443743/8180, vedený v Štátnej pokladnici. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies