Lotyšský parlament zakázal komunistické a nacistické symboly

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 08:56 • 2 min
Lotyšský parlament zakázal komunistické a nacistické symboly

RIGA - Lotyšský parlament vo štvrtok schválil zákon, ktorým zakazuje verejné zobrazovanie sovietskych a nacistických symbolov vrátane svastiky či kosáku a kladiva.

slovakia

left justify in out

Norma, ktorú poslanci pobaltskej krajiny schválil jednohlasným pomerom hlasov 56 k nule, taktiež zakazuje spievanie komunistických a fašistických piesní a šírenie ideológií potláčajúcich ľudské práva. Zákon by mal budúci týždeň podpísať prezident Andris Berzins, čím vojde do platnosti.

Lotyšsko sa pod kontrolu Sovietskeho zväzu dostalo v roku 1940 v rámci dohody medzi nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom a sovietskym lídrom Stalinom. Tá však prestala platiť po tom, ako nacisti v lete 1941 vtrhli na sovietske územie. Lotyši ich vítali ako osloboditeľov spod nadvlády Moskvy. K Nemcom sa neskôr pridalo 140-tisíc z nich a spolu bojovali proti Stalinovej armáde. V roku 1944 však Sovieti opätovne Lotyšska zmocnili a tomu trvalo ďalších viac ako 45 rokov, kým definitívne získalo nezávislosť od Moskvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies