Lotyšsko sa začína radiť medzi atraktívne daňové raje

NETKY.SK • 18 Február 2015, 08:03 • 2 min
Lotyšsko sa začína radiť medzi atraktívne daňové raje

BRATISLAVA – Počet slovenských spoločností, ktorých vlastník má sídlo v daňovom raji, na konci minulého roka dosiahol 4266 a medziročne sa zvýšil o 9,3 %.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo v roku 2013 pribudlo 212 takýchto firiem, vlani sa zoznam rozrástol o ďalších 364. Najväčší záujem bol o Spojené štáty americké, Panamu, Luxembursko či Holandsko. Vyplýva to z aktuálnych údajov poradenskej spoločnosti Bisnode.

 

"Krivka záujmu podnikateľov o daňové raje bola v roku 2014 veľmi dynamická. Zatiaľ čo v prvom polroku firmy s vlastníkom v daňovom raji pribúdali ako 'huby po daždi', posledný kvartál došlo dokonca k poklesu celkového počtu spoločností," zhodnotil riaditeľ spoločnosti Milan Seliak.

 

Tento trend pripisuje zmenám v legislatíve, napríklad zavedeniu zrážkovej dane pre offshore spoločnosti, ale aj väčšiemu tlaku na uvoľňovanie informácií, pretože čoraz viac krajín ruší bankové tajomstvo. "Predpokladáme, že v roku 2015 sa bude situácia vyvíjať podobne ako v roku 2014, neočakávame dramatický pokles záujmu. Tempo odchodu firiem sa bude meniť v závislosti od politiky štátu a zmien v zákonoch, ktoré ovplyvňujú podnikateľské prostredie," predpovedá Seliak.

 

Najväčší absolútny prírastok minulý rok dosiahli Spojené štáty americké so 169 novými firmami, nasledujú Panama (64), Luxembursko (39) a Holandsko (30). Z relatívneho pohľadu bol najzaujímavejší Gibraltár, ktorému sa počet takýchto spoločností zdvojnásobil, ďalej Panama (68 %), Malta (53 %) a Lotyšsko (41 %). Prvýkrát v histórii sa znížil počet firiem s vlastníkom zo Seychel o 15, naďalej klesá i Cyprus, odkiaľ ich odišlo päť.

 

Pokračujúci trend vo využívaní zahraničných spoločností v rámci podnikateľských aktivít nie je podľa Seliaka prekvapením. "Podnikatelia sa skôr orientujú na Ameriku, ktorá má v podnikateľskom prostredí väčšiu vážnosť. Do popredia však vstúpilo Lotyšsko, ktoré sa v roku 2014 stalo členským štátom eurozóny a prijalo nové daňové zákony, ktoré umožnili, aby krajina konkurovala ostatným," upozornil.

 

Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj v roku 2014 investovali do základného kapitálu podnikateľských subjektov takmer 8,4 miliardy eur. Vlastníka v daňovom raji majú najčastejšie spoločnosti, ktoré podnikajú v oblasti obchodu, technických činností či nehnuteľností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona