Lotyšsko sa v stredu stane členom eurozóny

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 06:55 • 2 min
Lotyšsko sa v stredu stane členom eurozóny

BRUSEL - Európska komisia vyjadrí v stredu súhlas s tým, aby sa Lotyšsko od začiatku budúceho roka stalo 18. členskou krajinou eurozóny. S odvolaním sa na predstaviteľov Európskej únie o tom v pondelok večer informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

EK zverejní správu o tom, či pobaltská krajina spĺňa všetky kritériá na to, aby mohlo zaviesť spoločnú európsku menu.

Lotyšsko, ktoré realizovalo jeden z najtvrdších úsporných programov v Európe po tom, ako kríza z rokov 2008-2009 znížila jeho hrubý domáci produkt o pätinu, podľa správy všetky požiadavky spĺňa.

"Rozhodnutie o Lotyšsku je kladné," povedal jeden zo zdrojov.

Politici dúfajú, že vstup Lotyšska do eurozóny vyšle investorom signál, že napriek trom rokom dlhovej krízy bude zóna rásť a nerozpadne sa, konštatoval Reuters.

Správu o pripravenosti Lotyšska zverejní aj Európska centrálna banka, záväzné odporúčanie však má právo urobiť len Európska komisia. Členstvo Lotyšska budú musieť následne schváliť lídri EÚ na summite koncom júna. Konzultovať záležitosť musia tiež s Európskym parlamentom pred tým, ako ministri financií únie vstup v júli formalizujú.

Po Lotyšku euro pravdepodobne ako ďalšia prijme susedná Litva, a to od roku 2015, uviedol v máji vysokopostavený zdroj z eurozóny. Tretia pobaltská krajina, Estónsko, vstúpilo do eurozóny v roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies