Lotyšsko prevzalo predsednícku funkciu Európskej únie

NETKY.SK • 1 Január 2015, 16:25 • 2 min
Lotyšsko prevzalo predsednícku funkciu Európskej únie

RIGA - Funkcie predsedníckej krajiny Európskej únie sa dnes po prvýkrát ujalo na šesť mesiacov Lotyšsko, ktoré je členom Európskej únie od roku 2004 a pred rokom vstúpilo do eurozóny.

slovakia

left justify in out

Jeho premiérka Laimdota Straujumová vyhlásila, že jeho prioritou budú hospodársky rast, nové pracovné miesta a obrana hraníc.
      

Vo svojom novoročnom premiérka prejave uviedla, že oficiálnym mottom lotyšského predsedníctva je "konkurencieschopná, digitálna Európa". V spolupráci s ostatnými členskými krajinami chce Riga presadzovať svoju víziu "modernej, ekonomicky aktívnej a filantropickej Európy", citovala ju agentúra DPA.
      

"Našou hlavnou prioritou v prvej polovici roka bude presadiť investičný plán EÚ" vo výške 315 miliárd eur, ktorý pred mesiacom predstavil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, zdôraznila Straujumová.
      

Lotyšsko je presvedčené, že EÚ by mala vytrvať vo svojom nekompromisnom postoji voči Rusku a vyjadrilo sa, že nadišiel čas, aby únia prehodnotila svoju bezpečnostnú politiku z roku 2003, kedy sa zdalo, že sa studená vojna skončila a napätie medzi Východom a Západom je vecou minulosti, informovala agentúra Reuters.
      

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgard Rinkévičs povedal, že nechce, aby bolo lotyšské predsedníctvo EÚ považované za protiruské, ale že považuje za zastaranú súčasnú stratégiu EÚ, založenú na stabilných a pokojných východných hraniciach bloku. "Musíme hovoriť o posilnení obrany EÚ," citovala ho agentúra Reuters.
      

Lotyšská premiérka nedávno povedala, že žiadna členská krajina EÚ si neželá návrat k studenej vojne a nik si neželá stále sankcie voči Rusku. Väčšina sa však zhoduje, že je potrebné vytrvať v nátlaku na Moskvu súbežne s pokračovaním diplomatických snáh o vyriešenie ukrajinskej krízy.
      

Strategickými vzťahmi s Ruskom sa budú v januári zaoberať ministri zahraničných vecí EÚ a následne v marci  šéfovia členských štátov či vlád, informovala DPA. Vzťahy s Moskvou tiež zrejme vrhnú tieň na májový summit Východného partnerstva v Rige so šiestimi bývalými sovietskymi štátmi - Ukrajinou, Gruzínskom, Moldavskom, Arménskom, Azerbajdžanom a Bieloruskom, ktorý by mal byť vrcholnou udalosťou lotyšského predsedníctva únie.

 

V druhej polovici roku 2015 bude predsedať EÚ Luxembursko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies