Lotyšsko podporuje vznik celoeurópskej TV stanice s ruským vysielaním

NETKY.SK • 8 Január 2015, 09:04 • 2 min
Lotyšsko podporuje vznik celoeurópskej TV stanice s ruským vysielaním

RIGA - Lotyšsko aktívne podporuje myšlienku vytvorenia televíznej stanice s celoeurópskym pôsobením v ruskom jazyku, ktorej zámerom by bolo prinášať objektívne a vyvážené spravodajstvo pre rusky hovoriacich obyvateľov krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

V stredu to potvrdila lotyšská premiérka Laimdota Straujumová. Premiérka počas stretnutia s európskymi novinármi v Rige, v rámci otváracieho podujatia lotyšského predsedníctva v EÚ, pripomenula, že občania Lotyšska majú slobodu pozerať ktorékoľvek televízne stanice, vrátane tých z Ruskej federácie, čo naplno využívajú najmä obyvatelia na východe krajiny, ktorá je prevažne ruskojazyčná.

 

Straujumová priznala, že z obsahového hľadiska ruské stanice informujú celkom odlišne napríklad o dianí na Ukrajine poznačenej občianskou vojnou. Aj preto vláda vyčlenila rozpočet pre vznik ruského kanálu vysielajúceho z územia Lotyšska, ktorý okrem vyváženého spravodajstva ponúka aj analytické materiály. Premiérka každý týždeň vystupuje v rámci vysielania tejto stanice a po rusky ponúka iný pohľad na dianie na Ukrajine a v Európe ako ruské kanály.

 

Premiérka dodala, že lotyšská strana už rokovala aj s Estónskom a Litvou o vytvorení rusky vysielajúcej televíznej stanice s celoeurópskym pôsobením, ktorá by vyvažovala tendenčné spravodajstvo Moskvy. Tu by však bola potrebná dohoda všetkých 28 členských štátov EÚ.

 

Nemenovaný diplomat z lotyšského ministerstva zahraničných vecí túto informáciu potvrdil a dodal, že lotyšská diplomacia pozorne monitoruje obsahové spravodajstvo susednej krajiny, ktoré sa podľa jeho slov po vlaňajšej anexii Krymu a vojnovom konflikte na Donbase zmenilo z tendenčného informovania na doslova lživú a zavádzajúcu kampaň, ktorú možno označiť ako "emocionálny frontálny útok" na divákov.

 

Prieskum ministerstva v radoch ruskojazyčného obyvateľstva v Lotyšsku ukázal, že 41 percent respondentov správy ruských staníc viac-menej ignoruje, 37 percent absolútne verí správam z Moskvy a 15 percent opýtaných dáva za pravdu európskemu a domácemu, lotyšskému pohľadu na dianie na Ukrajine.

 

Diplomat upozornil, že z pohľadu ruského spravodajstva sa zámerne vytvára obraz Ukrajiny ako fašistického štátu, pričom EÚ je často vykresľovaná ako homosexuálne prostredie bez morálky a s upadajúcou spoločnosťou.

 

Lotyšsko zastáva názor, že proti takejto propagande netreba a ani nemožno bojovať ešte horšou protipropagandou, ale prinášať vyvážené a kvalitné spravodajstvo. To by mala zabezpečiť celoeurópska TV stanica, ktorej model fungovania sa momentálne pripravuje v Bruseli za účasti mediálnych expertov z viacerých európskych krajín.

 

Model novej televízie by mal byť predstavený v máji tohto roku, pričom už teraz o vznik stanice má záujem 13 až 15 krajín EÚ, ktoré sú ochotné projekt neziskovej spravodajskej stanice financovať. Lotyšská strana verí, že o tento televízny projekt by prejavili záujem aj krajiny mimo EÚ ako napríklad Moldavsko a Gruzínsko.

 

Lotyšsko sa netají, že v prípade vzniku tejto TV stanice by jej sídlo mohlo byť v Rige, kde je k dispozícii nielen potrebná logistika, ale aj dostatok kvalitných a jazykovo pripravených novinárov, pričom cieľom je dostať do vysielania aj známych novinárov z Ruskej federácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies