Lotyšsko dostalo plynovú stopku! Gazprom pozastavil dodávky plynu

NETKY.SK • 30 Júl 2022, 13:00 • 2 min
Lotyšsko dostalo plynovú stopku! Gazprom pozastavil dodávky plynu

MOSKVA – Ruský plynárenský koncern Gazprom v sobotu pozastavil dodávky plynu do Lotyšska. Ide o dôsledok rastúceho napätia medzi Moskvou a Západom v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a sankciami voči Rusku. TASR informuje na základe správy AFP.

slovakia

left justify in out

„Dnes Gazprom pozastavil dodávky plynu do Lotyšska... z dôvodu porušenia podmienok nákupu,“ uviedla ruská spoločnosť na sociálnej sieti Telegram. Gazprom už v stredu znížil dodávky plynu do Európy cez plynovod Nord Stream na približne 20 percent jeho kapacity.

 


Ruská štátna spoločnosť v pondelok oznámila, že zníži dodávky na 33 miliónov kubických metrov denne. To je polovica množstva, ktoré dodávala od obnovenia prevádzky plynovodu minulý týždeň po 10 dňoch údržby. Gazprom ako dôvod uviedol „technický stav motora“ na jednej z posledných dvoch prevádzkovaných turbín na plynovode.

 


Štáty EÚ obviňujú Rusko, že obmedzovanie dodávok plynu je odveta za západné sankcie po intervencii Moskvy na Ukrajinu. V Bruseli sa preto tento týždeň dohodli na znížení spotreby plynu o 15 percent v EÚ už počas nasledujúceho vykurovacieho obdobia.

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj označil útok na väzenie za úmyselný vojnový zločin!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona