Lotyšsko čakajú v sobotu parlamentné voľby

NETKY.SK • 2 Október 2014, 15:56 • 2 min
Lotyšsko čakajú v sobotu parlamentné voľby

RIGA - Lotyšsko čakajú v sobotu parlamentné voľby, v ktorých voliči podľa prieskumov podporia súčasnú stredo-pravicovú koalíciu pod vedením premiérky Laimdoty Straujumovej.

slovakia

left justify in out

Kampani dominuje súčasná kríza na Ukrajine a postoj k Rusku ako aj ekonomické otázky. Prieskumy ukazujú, že vládnu koalíciu by volilo 32,5 percenta voličov, za ľavicovú opozíciu by hlasovalo 27,5 percenta Lotyšov. Asi 30 percent ľudí je buď nerozhodnutých alebo nepôjde voliť. Premiérka Straujumová má tvrdý postoj k Rusku za jeho politiku na Ukrajine. Z tohto dôvodu zvýšila výdavky na obranu a žiada väčšiu prítomnosť NATO na území Pobaltia. Jej najväčším súperom je proruská ľavicová strana Concord, ktorá má podporu etnických Rusov v Lotyšsku. Tí predstavujú asi štvrtinu dvojmiliónovej populácie krajiny. K ľavici patrí aj nová strana Za Lotyšsko zo srdca.

 

Lotyšsko silne poznamenala ekonomická kríza v roku 2008, vláda však prijala prísne úsporné opatrenia a krajina teraz zažíva jeden z najväčších ekonomických rastov v Európe. Tento rok vstúpilo Lotyšsko do eurozóny. Vysoká nezamestnanosť a pokračujúce úsporné opatrenia však viedli k nespokojnosti obyvateľov. 

 

Straujumová sa stala premiérkou len v januári tohto roku. Na poste nahradila Valdisa Dombrovskisa, ktorý odstúpil potom, čo prijal politickú zodpovednosť za pád strechy v obchodnom dome v Rige. Tragédia si vyžiadala 54 mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies