Lotyšsko a Litva sa usilujú vstúpiť do eurozóny

NETKY.SK • 4 Február 2013, 12:40 • 2 min
Lotyšsko a Litva sa usilujú vstúpiť do eurozóny

Lotyšsko a Litva sa usilujú vstúpiť do eurozóny - Svet Lotyšsko sa chce stať v roku 2014 členom eurozóny a vymeniť svoje laty za eurá. Agentúra DPA dnes uverejnila rozhovor, v ktorom to potvrdil lotyšský premiér Valdis Dombrovskis.

slovakia

left justify in out

img

Lotyšsko sa chce stať v roku 2014 členom eurozóny a vymeniť svoje laty za eurá. Agentúra DPA dnes uverejnila rozhovor, v ktorom to potvrdil lotyšský premiér Valdis Dombrovskis. Dodal, že vláda chce najneskoršie v marci predložiť Európskej komisii (EK) a Európskej centrálnej banke (ECB) správu o pripravenosti krajiny zaviesť spoločnú menu. Rozhodnutie oboch inštitúcií by malo byť podľa premiéra známe najneskoršie v júli.

"Sme optimistickí, maastrichtské kritériá spĺňame od septembra 2012 a cieľové hodnoty zostanú zachované aj v budúcnosti," pokračoval premiér. 

Podľa jeho ďalších slov prijatie eura bude mať pre krajinu viaceré praktické výhody. Lotyšsko sa stane príťažlivejšie pre zahraničných investorov. Na finančných trhoch bude krajina platiť nižšie úroky. Podnikom sa znížia náklady na účtovníctvo, lebo až 70 % ich exportu smeruje do eurozóny. Určité výhody získajú aj Litovčania, ktorí pocestujú do eurozóny.

Dombrovskis sa domnieva, že vstup do eurozóny je nesporne správny. Súčasná kríza nie je v skutočnosti krízou eura, ale skôr finančnou a hospodárskou krízou niektorých členov eurozóny. Liekom na ich problémy je zavedenie určitých sankcií a účinných kontrolných mechanizmov. Posilnenie rozpočtovej disciplíny v eurozóne a celej EÚ sa stalo nevyhnutnosťou, rovnako ako aj jej hospodársko-politické riadenie. 

Vo štvrtok 31. januára prijal lotyšský parlament zákon o zavedení spoločnej meny v krajine. V zákone sa uvádza, že Lotyšsko sa chce stať členom eurozóny od prvého januára 2014. Ak k tomu dôjde, laty prestanú byť platidlom v krajine už po dvoch týždňoch. Obchody a služby budú musieť uvádzať paralelné ceny tri mesiace po zavedení novej meny.

Lotyšsko sa zrejme stane 18. členom eurozóny. Susedná Litva sa pokúsi prijať euro v roku 2015, informovala agentúra AP. Premiér Algirdas Butkevicius na sklonku januára uviedol, že jeho vláda vytvorí expertný tím, ktorý zabezpečí, aby Litva splnila všetky kritériá potrebné na vstup do eurozóny. Estónsko, tretí člen EÚ z Pobaltia, sa stal 17. členom eurozóny od prvého januára 2011. Pôvodne sa usiloval ním stať v roku 2007, ale ekonomické problémy a najmä inflácia oddiali vládny zámer o štyri roky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies