Lotyšská premiérka Straujumová si uctila pamiatku obetí vojny v Salaspilse

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 17:48 • 2 min
Lotyšská premiérka Straujumová si uctila pamiatku obetí vojny v Salaspilse

SALASPILS/RIGA - Predsedníčka lotyšskej vlády Laimdota Straujumová si v dnešný výročný deň kapitulácie fašistického Nemecka spred 70 rokov uctila pamiatku obetí druhej svetovej vojny v niekdajšom väzenskom zariadení nacistickej polície a koncentračnom tábore Salaspils, ležiacom asi 18 km juhovýchodne od Rigy.

slovakia

left justify in out

"Toto je miesto, na ktorom môžeme počuť symbolický tlkot sŕdc obetí. Je to v 21. storočí tragická spomienka na strašné zločiny druhej svetovej vojny, na ktoré nesmieme nikdy zabudnúť a ktoré sa nesmú zopakovať," vyhlásila podľa tlačovej agentúry DPA premiérka v súčasnosti úradujúcej predsedníckej krajiny Európskej únie.
     

V tábore, ktorý svojho času postavili na príkaz velenia SS deportovaní židia a ktorý sa stal aj prechodným útočiskom pre ľudí posielaných na nútené práce, zadržiavali v období rokov 1941-1944 asi 18.000 ľudí. Najmenej 2000 z nich tam prišlo o život.
     

Lotyšská premiérka pripomenula v dnešný sviatočný deň aj osud východnej Európy a viacerých krajín regiónu po skončení vojnového konfliktu. "Dlho očakávané víťazstvo neprinieslo pre Lotyšsko a celý rad ďalších európskych krajín ani slobodu, ani mier. Veľká časť Európy zažila, žiaľ, dlhé roky zajatia," formulovala Straujumová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies