Lotyšsko úspešnejšie ako Maďarsko, v septembri dostane pomoc od EÚ

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 07:26 • 2 min
Lotyšsko úspešnejšie ako Maďarsko, v septembri dostane pomoc od EÚ

Lotyšsko úspešnejšie ako Maďarsko, v septembri dostane pomoc od EÚ

slovakia

left justify in out

Eurokomisár pre ekonomické a finančné záležitosti Olli Rehn dnes podpísal doplnok k Memorandu o porozumení medzi EÚ a Lotyšskom a otvoril tak cestu poskytnutiu finančného balíka vo výške 200 miliónov eur v septembri tohto roka.
      Pobaltská krajina sa snaží dostať z následkov finančnej krízy, ktoré ju v minulom roku dostali na okraj kolapsu. Podpisu predchádzalo tretie prehodnotenie krokov lotyšskej vlády, ktoré sa uskutočnilo medzi 25. májom a 7. júnom expertmi Európskej komisie (EK) a MMF.
      Lotyšsko sa následkom ekonomickej recesie muselo obrátiť na Medzinárodný menový fond (MMF) a EÚ, aby mu poskytli pôžičku v celkovej výške 7,5 miliardy eur výmenou za tvrdé opatrenia ozdravujúce verejné financie a naštartujúce ekonomiku.
      "Finančná situácia v krajine bola vo veľkej miere stabilizovaná a Lotyšsko preukazuje prvky zlepšenia. Treba však dodať, že rozpočtový deficit je stále na vysokej úrovni a úroveň dlhu narastá rýchlo, preto sú potrebné výrazné opatrenia, ktoré by napomohli konsolidácii aj v roku 2011," komentoval výsledky hodnotenia Rehn.
      Lotyšsko tak svoju úlohu na ceste za cieľom ďalšieho poskytnutia peňazí zvládlo, kým v prípade Maďarska, na ktoré doľahla kríza približne v rovnakom čase ako na Lotyšsko, musí krajina vyvinúť viac úsilia. Iba pred pár dňami prerušila delegácia EK a MMF rokovania s Budapešťou pre nezhody na opatreniach, ktoré by mali vyviesť Maďarsko z krízy. Na vývoj okamžite zareagovali trhy - úroky, ktoré musí Budapešť zaplatiť na trhu za požičané peniaze, sa dostali na 19-týždňové maximum a forint voči euru oslabil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies