Lotyško si volí nový parlament, favoritom je prozápadná koalícia

NETKY.SK • 4 Október 2014, 11:35 • 2 min
Lotyško si volí nový parlament, favoritom je prozápadná koalícia

RIGA - Obyvatelia Lotyšska dnes rozhodujú o zložení nového parlamentu. Voľby sa konajú v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch tejto pobaltskej krajiny so susedným Ruskom v súvislosti s krízou na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Prieskumy verejnej mienky favorizujú doterajšiu stredopravú koalíciu premiérky Laimdoty Straujumovej, ktorá zaujíma nekompromisný postoj voči Moskve a podporuje posilňovanie vojenskej prítomnosti NATO v regióne. 
      

Hlavným súperom vládnych strán je opozičná sociálnodemokratická strana Centrum harmónie (SC). Tú podporujú prevažne príslušníci početnej ruskej menšiny, ktorá tvorí zhruba štvrtinu obyvateľov dvojmiliónového Lotyšska. 

 

Predvolebné prieskumy signalizovali rastúce preferencie SC. Strana agituje za posilnenie vzťahov s Moskvou, čo by podľa nej vyvážilo prozápadnú orientáciu Lotyšska, ktoré je členskou krajinou NATO i EÚ. Centrum harmónie zvíťazilo v predchádzajúcich parlamentných voľbách z roku 2011. Vládu však napokon zostavila koalícia troch strán pravého stredu. Stredopravé strany dominujú v Lotyšsku od roku 1991, keď Lotyšsko po rozpade Sovietskeho zväzu obnovilo svoju nezávislosť. 
      

Podľa prieskumov strany súčasnej vládnej koalície podporuje zhruba 32 percent voličov. Preferencie opozičných ľavicových strán sa pohybujú okolo 27 percent. Približne 30 percent voličov bolo nerozhodnutých, alebo sa nechystali ísť voliť.  V súlade s lotyšskou ústavou boli dnešné voľby vypísané už po troch rokoch. Mandát doterajšieho parlamentu bol totiž skrátený o jeden rok, keďže predchádzajúce voľby z roku 2011 boli predčasné. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona