Lotyši euro nechcú, podporuje ho iba 20 percent z nich

NETKY.SK • 20 November 2013, 18:40 • 2 min
Lotyši euro nechcú, podporuje ho iba 20 percent z nich

RIGA - Vstup Lotyšska do eurozóny podporuje iba 22 percent obyvateľov pobaltskej krajiny. Vyplýva to z novembrového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili v stredu.

slovakia

left justify in out

Z nich vyplýva, že spoločnú európsku menu, ktorú Lotyši príjmu od prvého januára, odmieta takmer 60 percent z tisícky opýtaných. Zvyšok na vec nemá jasný názor. Podobné výsledky sa objavili aj v predchádzajúcich prieskumoch. Vláda na čele s premiérom Valdisom Dombrovskisom verila, že podpora eura bude v najbližších mesiacoch narastať, no napriek intenzívnej informačnej kampani sa tak nestalo. V lotyšských obchodoch sa navyše už dlhší čas používajú cenové informácie v končiacej sa domácej mene lats i v eurách.

Európska únia v júli odobrila vstup Lotyšska do eurozóny, do ktorej pobaltská krajina ako jej 18. člen vstúpi 1. januára 2014. Postsovietska krajina, ktorá spolu s Rumunskom a Bulharskom patrí k najchudobnejším štátom v Európe, v rokoch 2008-2009 prešla vážnou krízou. V reakcii na prepad ekonomiky zaviedla jeden z najtvrdších úsporných programov v Európe. Riga chce národnú menu lats vymeniť za euro aj preto, aby sa priblížila Západu a znížila svoju previazanosť s Ruskom, s ktorým má komplikované vzťahy. Záujem o vstup však je obojstranný, keďže ide o signál, že menová únia sa nerozpadá, ale rastie. Predpokladá sa, že v roku 2015 by do nej mala vstúpiť aj posledná z pobaltských republík, Litva. Estónsko euro používa od roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies