Lotus do Sepangu bez zmien, ďalší test pre Ferrari

NETKY.SK • 22 Marec 2013, 13:30 • 2 min
Lotus do Sepangu bez zmien, ďalší test pre Ferrari

SEPANG - Seriál majstrovstiev sveta formuly 1 sa po minulotýždňovom úvode sezóny 2013 presunie z austrálskeho Melbourne do Sepangu, kde sa v nedeľu uskutoční Veľká Cena Malajzie. Obhajcom vlaňajšieho prvenstva bude na okruhu v Sepangu Španiel Fernando Alonso z tímu Ferrari.

slovakia

left justify in out

Jeho víťazstvo v upršaných pretekoch bolo z kategórie prekvapujúcich, keďže stajňa z Maranella nemala v úvode ročníka 2012 konkurencieschopný monopost a v kvalifikácii pred prvými pretekmi zaostávala za vedúcimi tímami o minimálne jednu sekundu. Tento rok je všetko inak, Ferrari sa podarilo v Melbourne dosiahnuť druhé a štvrté miesto a atmosféra je o niečo uvoľnenejšia. "Máme lepšie auto, v Austrálii nám všetko fungovalo celkom dobre. Na druhej strane je pravda, že okruh v Melbourne je veľmi zvláštny a neobyčajný. V Sepangu potrebujeme potvrdiť pozitívne výsledky zo zimných testov a Austrálie, monopost je na dobrej úrovni. Bude to pre nás znovu skutočný test," povedal Alonso pre webovú stránku Autosportu. 

Tohtoročné prvé podujatie v Austrálii najlepšie zvládol Fín Kimi Räikkönen, jeho Lotus predviedol vysokú rýchlosť a tiež veľkú šetrnosť k pneumatikám. Podľa charizmatického pilota z "krajiny tisícich jazier" sa nemení nič vzhľadom na to, že vyhral prvé preteky a necíti sa byť v Malajzii favoritom. "Nebudeme nič meniť v súvislosti s minulotýždňovým podujatím alebo s tým z minulej sezóny. To, že som lídrom poradia, neovplyvní našu prácu počas tohto víkendu ani počas akéhokoľvek iného. Pokúsime sa o čo najlepšie preteky dúfajúc, že získame slušný počet bodov," povedal Räikkönen pre autosport.com. 

Meteorológovia predpovedajú počas súťažného víkendu na VC Malajzie polojasné počasie s možnosťou búrok a dažďov 50:50. Teploty by sa mali pohybovať v rozmedzí od 26 °C do 36 °C a najvyššia vlhkosť vzduchu by mala dosiahnuť 88 percent. "Nemám rád teplo a vlhko, ktoré sú v tejto oblasti, ale trať je veľmi dobrá. Vieme, ako to tu chodí. Obyčajne sa tu odjazdí slušná Veľká cena a to je najdôležitejšie," dodal fínsky majster sveta z roku 2007. 

Mierne sklamanie zažili v Melbourne jazdci majstrovského Red Bullu, keď po víťaznej kvalifikácii dokázali obsadiť "len" tretie, resp. šieste miesto. Solídnu formu previedol Mercedes v kokpite s Lewisom Hamiltonom, ten sa umiestnil na piatej priečke. Výrazným sklamaním v úvode novej sezóny sú výkony tímu McLaren, Jenson Button skončil v Austrálii na deviatom mieste, Sérgio Pérez bol jedenásty. 

Sepang je prvým dielom známeho architekta tratí v kolotoči F1 Hermana Tielkeho. V kurze okruhu sú dlhé a rýchle zákruty, no aj úzke šikany a dve dlhé rovinky. Od roku 1999 ponúkal vždy dramatické preteky, najmä vďaka rýchlo sa meniacemu počasiu. Štart Veľkej ceny Malajzie je na programe v nedeľu o 9.00 h SELČ, na pilotov čaká 56 okruhov a 310,408 km. 

Veľká cena Malajzie 
Dejisko: Sepang (neďaleko medzinárodného letiska v Kuala Lumpure) 
Dĺžka okruhu: 5543 metrov 
Dĺžka pretekov: 56 okruhov (310,408 km) 
Kapacita tribún: 130 000 divákov 
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Juan Pablo Montoya (Kol.) Williams BMW - 1:34,223 min (sezóna 2004) 
Najrýchlejšie kolo v kvalifikácii: Michael Schumacher (Nem.) Ferrari - 1:33,074 min (2004) 
Minuloročný víťaz: Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 
História: Veľkú cenu Malajzie zaradili do programu MS F1 až v roku 1999 ako predposledné podujatie sezóny. Prvým víťazom sa stal Eddie Irvine na monoposte tímu Ferrari. V roku 2000 podujatie v Sepangu uzatváralo sezónu a až od roku 2001 sa tieto preteky presunuli na začiatok roka hneď po VC Austrálie 
Kuriozity: V roku 2009 prívalový dážď, ktorý sa spustil po 22 kolách, prinútil organizátorov veľkú cenu po 32 kolách z celkovo 56 prerušiť a po takmer hodinovom čakaní aj predčasne ukončiť. Jazdci si tak medzi sebou rozdelili len polovičné body. Víťazom sa stal Jenson Button. 

Prehľad víťazov VC Malajzie: 
2012 - Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 
2011 - Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2010 - Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2009 - Jenson Button (V. Brit.) Brawn GP 
2008 - Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 
2007 - Fernando Alonso (Šp.) McLaren-Mercedes 
2006 - Giancarlo Fisichella (Tal.) Renault 
2005 - Fernando Alonso (Šp.) Renault 
2004 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari 
2003 - Kimi Räikkönen (Fín.) McLaren-Mercedes 
2002 - Ralf Schumacher (Nem.) Williams-BMW 
2001 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari 
2000 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari 
1999 - Eddie Irvine (Ír.) Ferrari



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies