Los Angeles pomôžu Lewis, Phelps či Comaneciová

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 11:11 • 2 min
Los Angeles pomôžu Lewis, Phelps či Comaneciová

BEVERLY HILLS - V procese kandidatúry mesta Los Angeles na usporiadanie olympijských hier v roku 2024 budú mať dôležité slovo súčasní či bývalí skvelí športovci.

slovakia

left justify in out

Výbor kandidatúry spoločne s Americkým olympijským výborom oslovili 53 športovcov, ktorí pôsobia či trénujú v USA, aby pomohli presadiť zájmy kalifornského veľkomesta, v minulosti už dvojnásobného dejiska OH. Sú medzi nimi niekdajšie hviezdy ako gymnastka Nadia Comaneciová, šprintér a diaľkar Carl Lewis, plavkyňa Janet Evansová, skokan do vody Greg Louganis či krasokorčuliarka Michelle Kwanová. Z aktívnych športovcov uchádzajúcich sa o účasť na OH 2016 v Riu de Janeiro sú najznámejšími tvárami losangeleskej kandodatúry plavec Michael Phelps, basketbalista Chris Paul, tenistka Venus Williamsová či šprintérka Allyson Felixová.

 

Táto "poradná" komisia či komisie športovcov budú mať na starosti inšpekciu športovísk, poskytnú spätnú väzbu organizátorom, kde treba čo vylepšiť či zmeniť. Tiež sa budú zasadzovať o presadzovanie práv športovcov a podporovať športujúcu mládež na celom svete. "Našou snahou je poskytnúť čo najviac personalizovaných zážitkov s tými, ktorí sa v minulosti zúčastnili na olympijských hrách," uviedla päťnásobná olympijská medailistka v plávaní Janet Evansová. Do úvahy pre pomoc s prípravami OH 2024 prichádza 53 športovcov, ktorí dovedna získali 216 medailí na olympijských či paralympijských hrách. "Pokúšame sa o niečo, čo presahuje politiku. Športovcov sa nikto nepýta na ich stranícku príslušnosť, všetkým pôjde o to, aby sa olympijské hry vrátili do Spojených štátov," vyhlásil starosta Los Angeles Eric Garcetti.

 

Kalifornské veľkomesto v minulosti hostilo najväčší letný sviatok športovcov v rokoch 1932 a 1984. O dejisku OH 2024 sa rozhodne na zasadnutí MOV v septembri 2017.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona