Longital predstavili takmer deväťminútový videoklip

NETKY.SK • 19 September 2016, 12:15 • 2 min
Longital predstavili takmer deväťminútový videoklip

BRATISLAVA - Slovenská kapela Longital zverejnila videoklip ku skladbe Na horu a dolu, ktorým odštartovala spoluprácu s iniciatívou Všetko pre nič a lesoochranárskym združením VLK ako jej hlavným organizátorom. Cieľom tejto iniciatívy je dôslednejšia ochrana slovenských lesov.

slovakia

left justify in out

Pieseň pochádza pôvodne zo štúdiovky Teraz (2010), neskôr ju však zaradili aj na akustický album A to je všetko? (2015) a v živej verzii so sláčikovým kvartetom tiež na nahrávku Longital Suita (2016). Na novom albume Divoko, ktorý vyjde 26. septembra, sa však nachádzať nebude.

 


Takmer deväťminútové video začali nakrúcať už pred rokom vo Vysokých Tatrách, no pre nepriaznivé počasie ho dokončili až nedávno. Jeho autorom je Jakub Majerčiak s tímom filmárov, výtvarníkov a maskérov zo štúdia Redpoint, ktorý strávil v prírode množstvo natáčacích dní, aby čo najautentickejšie stvárnil vlčí príbeh o ceste za slobodou. Masky vlkov vytvorila česká výtvarníčka Veronika Psotková a obliekli si ich tanečníci Michal Heriban, Viktória Bigošová a Radoslav Piovarči. “Po prvom pozretí klipu sme boli úplne hotoví. Chvíľu som aj rozmýšľal, či by si zábery vyrážajúce dych nezaslúžili skôr orchestrálnejšiu verziu skladby, ale všetci ma ubezpečovali, že takto je to správne,” uviedol gitarista a spevák Dano Salontay.


“Vlčím klipom Na horu a dolu a aj samotným albumom Divoko by sme chceli podporiť iniciatívu, ktorej víziou je dostať päť percent slovenského územia pod vlastnú kontrolu tak, aby bolo chránené pred výrubmi, výstavbami ciest a inými zásahmi. Jednoducho, aby sa s ním nerobilo nič. Aby si príroda samotná bez človeka riadila svoje procesy a aby sme zbytočne nezasahovali do toho, čomu vlastne vôbec nerozumieme,” dodala speváčka Jana “Shina” Lokšenincová.


Shina a Daniel Salontay začínali vo formácii Dlhé Diely, no od roku 2006 vystupujú spolu s bubeníkom Mariánom Slávkom pod názvom Longital. Skupina má na konte albumy ako Výprava - Voyage (2006), Gloria (2008), Revoyaged (2009), Long Live! (2010) či spomínané Teraz a A to je všetko?. Podieľali sa aj na filmovej a divadelnej tvorbe v Českej i Slovenskej republike. Skomponovali napríklad hudbu do animovaného filmu Sneh (2013) režisérky Ivany Šebestovej alebo pre dokudrámu True Štúr (2015).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona