Londýnsky masaker: Anonymous UK zverejnili údaje o členoch EDL

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 14:30 • 2 min
Londýnsky masaker: Anonymous UK zverejnili údaje o členoch EDL

LONDÝN - Aktivisti označujúci sa za Anonymous UK zverejnili na internete osobné údaje o členoch ultrapravicovej Ligy na obranu Anglicka (EDL), ktorí volali po odvete za vraždu vojaka Leeho Rigbyho a počas protestných akcií sa dostali do potýčok s políciou.

slovakia

left justify in out

Rigbyho pred týždňom za bieleho dňa v Londýne brutálnym spôsobom zavraždili dvaja Briti nigérijského pôvodu, čo mal byť trest za krv moslimov na rukách britských vojakov pôsobiacich v misiách v zahraničí. Polícia oboch páchateľov krátko po útoku priamo na mieste činu odzbrojila, pričom utrpeli strelné zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu. Jeden z útočníkov, Michael Adebolajo, je ešte stále v nemocnici, druhého, Michaela Adebowaleho, z nej v utorok prepustili a dnes sa podrobí výsluchu na polícii, informovala agentúra Reuters.

Rigbyho vražda viedla EDL k zvolaniu série protestov, ako aj demonštrácie, ktorá sa uskutočnila v pondelok v Londýne. Jej asi tisíc účastníkov počas pochodu skandovalo heslá ako "Moslimských vrahov preč z našich ulíc". Polícia počas pochodu zadržala štyroch aktivistov EDL, ktorí boli obvinení z rôznych trestných činov.

V reakcii na demonštráciu a vyhlásenia EDL skupina Anonymous UK v utorok večer zverejnila na internete to, čo označila za "masový únik dát", vrátane mien, čísel mobilných telefónov a adries členov EDL a jej finančných podporovateľov, ako aj podrobnosti o odsúdení niektorých z osôb, ktorých osobné údaje boli zverejnené. Názov Anonymous UK naznačuje, že osoba alebo osoby, ktoré sú za únikom dát EDL, je súčasťou voľne organizovanej medzinárodnej siete "hactivistov". Tí už zaútočili na mnohé počítačové siete, pričom jedným z ich cieľov bola aj stránka americkej Ústrednej spravodajskej služby. Anonymous UK pred zverejnením dát EDL na YouTube "zavesili" video, v ktorom sa EDL vyhrážajú "systematickým a komplexným zničením jej kultu". Posolstvo, zverejnené pod užívateľským menom IWill Object, odsudzuje Rigbyho zavraždenie a obviňuje EDL z jeho zneužitia na šírenie svojej nenávistnej kampane. "Pod pláštikom národnej hrdosti podnecujete zločiny proti nevinným ľuďom a útlak moslimov," uvádza sa vo videu. Agentúra Reuters informovala, že EDL sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

Rigbyho vraždu, ako aj reakciu EDL na ňu odsúdilo celé spektrum politických strán a náboženských spoločenstiev v Británii. Rodina jedného z útočníkov - Michaela Adebolaja - tiež odsúdila útok a vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom svojho advokáta uviedla, že sa za člena svojej rodiny, ktorý konvertoval na islam, hanbia.

Britská spravodajská spoločnosť BBC informovala, že v nedeľu sa šiesti aktivisti EDL chystali zaútočiť na mešitu v Bull Lane v grófstve York. Ich plány sa však prezradili a na obranu mešity sa zišlo asi 100 ľudí-nemoslimov, ktorí útočníkom ponúkli, aby si namiesto toho dali s nimi čaj a sušienky a zahrali futbal. Arcibiskup z Yorku John Sentamu označil túto reakciu za fantastickú. Miestny duchovný Tim Jones uviedol, že ľudia z jeho farnosti, ktorí sa postavili útočníkom, preukázali veľkú fyzickú i morálnu odvahu. Dodal, že prípad z Bull Lane by mohol celému svetu poslúžiť ako príklad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona