Londýnska klinika pátra novým spôsobom po homosexuáloch nakazených vírusom HIV

NETKY.SK • 12 Jún 2016, 13:18 • 2 min
Londýnska klinika pátra novým spôsobom po homosexuáloch nakazených vírusom HIV

LONDÝN - Nové prípady osôb infikovaných vírusom HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS, pribúdajú alarmujúcim tempom medzi homosexuálnymi mužmi.

slovakia

left justify in out

Vo svojej správe zverejnenej vlani v novembri to konštatovalo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Nie všetci takýto muži však vedia, že sú nositeľmi vírusu. Nemocnica v Londýne sa prostredníctvom on-line projektu snaží tento stav zmeniť, napísal nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel.

 

Napríklad v Londýne nevie o svojom nakazení 16 percent HIV pozitívnych mužov. Tým Emilie Elliotovej z kliniky v londýnskej štvrti Soho sa preto rozhodol ísť na vec inovatívnym spôsobom.

Lekári predpokladali, že v čase chytrých telefónov sa už homosexuáli zo Soho nemusia nutne schádzať v gay baroch, ale stretnutia si dohadujú prostredníctvom aplikácií, ako sú Gaydar, Grindr alebo Recon. Na týchto platformách a na niektorých facebookových stránkach preto umiestnili inzeráty, pričom záujemcovia mohli anonymne odpovedať na všeobecné otázky typu "Kedy ste mali naposledy nechránený sex?", "Používate kondómy?" či "Už ste niekedy absolvovali test na HIV?"

 

Po zodpovedaní otázok dostali používatelia aplikácií ďalšie informácie o AIDS a HIV. Následne si mohli bezplatne objednať domáci test na prítomnosť vírusu HIV. Potrebovali na to buď vzorku slín, alebo malé množstvo krvi z prsta odobraté sterilnou ihlou. Okrem návodu dostali aj ofrankovanú obálku, ktorou mohli vzorku poslať odosielateľovi.

 

Prvú fázu, teda zodpovedanie otázok, absolvovalo viac ako 17.000 mužov, 11.000 z nich chcelo viac informácií. Prieskum ukázal, že 30 percent z nich sa doteraz nenechalo vyšetriť a 41 percent malo nechránený sex s HIV pozitívnym partnerom alebo s mužom, o ktorom nevedeli, či bol HIV pozitívny alebo negatívny. Viac ako 10.000 mužov si objednalo HIV test.

 

Počas dvoch rokov analyzovali vedci v laboratóriu asi 6000 testov (55 percent), uviedol časopis Sexually Transmitted Infections. Výsledky boli v 82 prípadoch pozitívne a mužom ich oznámili telefonicky skúsení poradcovia. Súčasne im ponúkli ďalšie konzultácie a vhodnú liečbu - mnohí túto ponuku prijali. Výsledky testov bez abnormálnych nálezov boli oznámené textovou správou.

Výskumníkom však išlo aj ešte o niečo iné. U nových diagnóz sa ukázalo, že 20 percent mužov sa infikovalo len nedávno. Preto je pravdepodobné, že antiretrovirálna liečba zaberie, čo sa u dlhšie nakazených stáva zriedka. Navyše zdravotníctvo to stojí menej peňazí, konštatovali vedci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies