Londýnska burza aktivizovala núdzový plán, aby čelila tvrdému brexitu

NETKY.SK • 2 August 2018, 16:54 • 2 min
Londýnska burza aktivizovala núdzový plán, aby čelila tvrdému brexitu

LONDÝN - Osem mesiacov pred plánovaným odchodom Veľkej Británie z Európskej únie aktivizovala Londýnska akciová burza (LSE) núdzový plán. Má ju uchrániť pred nekoordinovaným brexitom. Vo štvrtok o tom informovalo vedenie burzy v britskom hlavnom meste.

slovakia

left justify in out

Súčasťou plánu je založenie dcérskej spoločnosti v EÚ. Nový šéf burzy David Schwimmer upozornil na to, že tvrdý brexit by mohol mať negatívny vplyv na obchody, výsledky, refinancovanie a iné oblasti ekonomiky.

 

Londýnska burza by podľa súčasných analýz v prípade tvrdého brexitu patrila k najsilnejšie poškodeným.

Schwimmer, ktorý roky pracoval v americkej investičnej veľkobanke Goldman Sachs, počas svojho prvého verejného vystúpenia neodhalil všetky svoje karty.

 

Nehovoril predovšetkým o tom, ako chce dosiahnuť spoluprácu s Nemeckou burzou vo Frankfurte nad Mohanom. Obe burzy v 1. polroku dosahovali rast príjmov vďaka výkyvom na finančných trhoch. Londýnska burza ich v 1. polroku medziročne zvýšila o 21 % na 480 miliónov GBP (539,08 milióna eur), čím prekonala odhady analytikov.

 

V stredu (1.8.) upozornil britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt vo Viedni na rastúce nebezpečenstvo tvrdého brexitu. Dodal, že tým nechcel rozširovať strach z katastrofického scenára, len realisticky poukázal na stav rokovaní o rozluke Británie s EÚ.

 

Minister pokladá za vysoko nepravdepodobné, aby sa termín dosiahnutia dohody o rozluke posunul na neskoršie obdobie, než je už stanovený. Hunt je za praktické riešenie situácie. Mala by pokračovať doterajšia úzka hospodárska a zahranično-politická spolupráca partnerov.

 

(1 EUR = 0,89040 GBP)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies