Londýn znepokojuje ruské agresívne testovanie leteckej obrany Británie

NETKY.SK • 1 December 2014, 20:10 • 2 min
Londýn znepokojuje ruské agresívne testovanie leteckej obrany Británie

LONDÝN - Londýn vyjadril znepokojenie nad prudkým nárastom vojenských preletov Ruska v blízkosti hraníc Británie. Tie sú podľa Londýna zamýšľané ako test tamojšej vzdušnej obrany. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Extrémne agresívne sondovanie nášho vzdušného priestoru ruskými lietadlami je dôvodom na naše obavy," povedal pred poslancami minister zahraničných vecí Philip Hammond. "Pre krajiny Severoatlantickej aliancie je obzvlášť absolútne nevyhnutné, aby spolupracovali v reakcii na zmenu zaobchádzania Ruska s krajinami NATO a samozrejme a európskymi krajinami, ktoré nie sú členmi NATO," dodal Hammond. 
     

Zachytávanie ruských vojenských lietadiel stíhačkami spojeneckých vojsk aliancie sa rapídne zvýšilo od marca, keď Moskva anektovala ukrajinský región Krym. Ruské stroje narúšajú najmä vzdušný priestor nad pobaltskými štátmi.
     

Minulý mesiac jednotky Britského kráľovského letectva minimálne dva razy zachytili v blízkosti vzdušného priestoru Británie ruské vojenské lietadlá. V takýchto prípadoch zvyčajne vzlietnu bojové stíhačky, aby ruské lietadlo eskortovali mimo problematickú zónu.
     

Začiatkom tohto roka šéf britskej diplomacie Hammond upozornil na fakt, že Británia zaznamenala oproti minulým rokom oživenie ruskej vojenskej aktivity, a to z dôvodu vojenskej reorganizácie v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona