Londýn zatiaľ nepotvrdil účasť bielej vdovy na útoku v Nairobi

NETKY.SK • 24 September 2013, 14:53 • 2 min
Londýn zatiaľ nepotvrdil účasť bielej vdovy na útoku v Nairobi

LONDÝN - Britská vláda v utorok odmietla komentovať vyjadrenie kenskej ministerky zahraničných vecí Aminy Mohamedovej, podľa ktorej bola medzi páchateľmi krvavého útoku na obchodné centrum v Nairobi aj istá Britka.

slovakia

left justify in out

Hovorca britského rezortu diplomacie povedal, že Londýn o tom vie, pričom zostáva "vo veľmi úzkom styku s kenskými orgánmi" a urobí všetko pre to, aby sa im podarilo páchateľov potrestať. Podľa pondelňajšieho vyjadrenia britského ministra obrany Philipa Hammonda je medzi desiatkami obetí útoku a niekoľkodňovej rukojemníckej drámy najmenej šesť Britov. K akcii sa hlási somálska militantná skupina aš-Šabáb, objavili sa však špekulácie, že skutočnou organizátorkou by mohla byť Britka Samantha Lewthwaitová, vdova po jednom z páchateľov samovražedných bombových útokov v Londýne z roku 2005.

Ministerka Mohamedová v pondelňajšom rozhovore pre americkú stanicu PBS potvrdila, že medzi útočníkmi bola žena z Británie ako aj dvaja či traja muži zo Spojených štátov, ktorí však podľa nej pochádzajú zo Somálska či niektorej z arabských krajín. Dvadsaťdeväťročná Lewthwaitová známa pod prezývkou Biela vdova sa údajne pravidelne zdržiavala v Južnej Afrike a predpokladá sa, že do Kene sa dostala vďaka sfalšovanému juhoafrickému pasu. Hovorca ministerstva vnútra v Pretórii pre agentúru AFP uviedol, že juhoafrické orgány začali tieto informácie preverovať. 

Do luxusného nákupného strediska Westgate na okraji Nairobi v sobotu vtrhla skupina 10 až 15 ozbrojencov, ktorí podľa najnovších údajov zabili najmenej 65 ľudí vrátane troch vojakov. Ďalších 200 ľudí vyviazlo so zraneniami. Kenská vláda v utorok oznámila, že bezpečnostným zložkám sa podarilo prevziať kontrolu nad komplexom, pričom údajne oslobodili aj posledných z približne 60 rukojemníkov. Iné zdroje však uvádzajú, že prestrelky s militantmi stále pokračujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies