Londýn sa už pripravuje na obdobie po odchode z EÚ

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 14:28 • 2 min
Londýn sa už pripravuje na obdobie po odchode z EÚ

LONDÝN - Keď piata najsilnejšia ekonomika sveta opustí EÚ, má byť na to perfektne pripravená. Informuje o tom portál Frankfurter Allgemeine Zeitung. S týmto zámerom sa už vedú vážne rozhovory Londýna s Austráliou a Kanadou.

slovakia

left justify in out

Nová britská vláda pod vedením Theresy Mayovej pripravuje dohody o vytvorení zón voľného obchodu s viacerými krajinami. Kancelária premiérky v nedeľu (17.7.)informovala, že šéf austrálskej vlády Malcolm Turnbull má veľký záujem, aby sa dohoda uzavrela čo najskôr. To bol výsledok rokovania, ktoré sa uskutočnilo na sklonku minulého týždňa. Britský minister obchodu Liam Fox pre Sunday Times povedal, že sa pripravujú rovnaké rokovania aj s ďalšími krajinami. Onedlho odcestuje do Spojených štátov. S Kanadou už mal “veľmi úspešné rokovania”. Fox sa usiluje rokovať asi s tuctom štátov, ktoré nie sú členmi EÚ. Po vystúpení Británie z nej dosiahnuté dohody s nimi vstúpia do platnosti.

 

Spojené kráľovstvo ako súčasť EÚ má prospech z jej spoločného trhu a obchodných dohôd s dôležitými partnermi v Amerike a v Ázii. Jej rozchod s EÚ by mal trvať viac rokov a počas nich chce vláda v Londýne nastaviť výhybky tak, aby ekonomika krajiny mala pripravené nové obchodné dohody. Nový minister pre brexit David Davis pre televíznu stanicu Sky News povedal, že Veľká Británia bude mať prístup na spoločný trh EÚ. Sporné je len to, či bude fungovať bez colných bariér. “Myslím si, že áno. Je to to, o čo sa usilujeme," dodal.

 

Veľmi dôležitými budú pre Britov ekonomické vzťahy so Spojenými štátmi. Prezident Barack Obama ešte v apríli k možnému odchodu Londýna z EÚ povedal, že sa zaradia na koniec dlhého radu čakateľov na obchodnú dohodu s Washingtonom. Obama však opustí Biely dom v januári 2017. Jeho nástupca či nástupkyňa môžu záležitosť posúdiť inak. Obama ešte dodal, že Biely dom dáva prednosť uzatvoreniu dohody “s najväčším obchodným partnerom, európskym trhom”.

 

Nemecká spolková krajina Hesensko už vytvorila expertnú skupinu, ktorej úlohou bude po brexite vytvoriť čo najlepšie podmienky pre ňu a finančné centrum Frankfurt nad Mohanom.

Krajinská vláda zdôraznila, že najdôležitejšie finančné centrum Nemecka bude pripravené na prijatie finančných ústavov, ktoré sa rozhodnú opustiť Londýn.

 

“Naša sila je viditeľná, spočíva vo veľmi dobrej digitálnej infraštruktúre, vynikajúcej dosiahnuteľnosti, blízkosti Európskej centrálnej banky, vysokej životnej úrovni a v porovnaní s Londýnom či Parížom viditeľne lepšími kancelárskymi priestormi," uviedol to hesenský minister hospodárstva Tarek Al-Wazir. Minister odcestuje 10. augusta s delegáciou do Londýna, aby tam rokoval o dôležitých finančno-ekonomických otázkach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies