Londýn potvrdil, že spolu s NATO hľadali cudziu ponorku

NETKY.SK • 10 December 2014, 15:02 • 2 min
Londýn potvrdil, že spolu s NATO hľadali cudziu ponorku

LONDÝN - Britská vláda v utorok potvrdila pomoc Severoatlantickej aliancie pri prehľadávaní pobrežných vôd Škótska, kde pred nejakým časom spozorovali periskop.

slovakia

left justify in out

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že vzdušné sily aliancie Britom pomohli, no ďalšie podrobnosti neuviedlo. Podľa informácii amerického týždenníka Aviation Week sa na akcii na prelome novembra a decembra podieľali lietadlá Francúzska, Kanady a USA. Periskop spozorovali pri základni Faslane, kde sa nachádzajú britské jadrové zbrane. Londýn o tom informoval niekoľko týždňov po oznámení ruskej armády, že v Lamanšskom prielive začala manévre bojových lodí. Pre zrušenie príslušného programu pred štyrmi rokmi Briti do operácie nenasadili svoje lietadlá.

 

Podobnú akciu v októbri uskutočnilo Švédsko, no takmer dvojtýždňové pátranie po cudzej ponorke neprinieslo želaný výsledok. Švédi začali pátrať po ponorke po získaní "dôveryhodných informácií o podozrivej podvodnej aktivite" v Baltskom mori. Armáda v októbri zachytila núdzovú rádiovú komunikáciu v ruštine s neďalekou ruskou exklávou Kaliningrad. Zamerala sa na oblasť vzdialenú približne 50 kilometrov od hlavného mesta Štokholm.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona