Londýn ponúka loď a likvidáciu 150 ton sýrskych chemikálií

NETKY.SK • 21 December 2013, 09:15 • 2 min
 Londýn ponúka loď a likvidáciu 150 ton sýrskych chemikálií

LONDÝN - Britská vláda v piatok oznámila poskytnutie vojenskej lode, ktorá bude sprevádzať nórske a dánske plavidlá odvážajúce chemické zbrane zo Sýrie. Podľa ministerstva zahraničných vecí bude plavidlo zaisťovať ich bezpečnosť v medzinárodných vodách.

slovakia

left justify in out

Londýn podľa rezortu diplomacie taktiež súhlasil so zlikvidovaním 150 ton chemikálií zo Sýrie na vlastnom území a poskytnutím špeciálneho vybavenie na hydrolýzu najcitlivejších chemických látok na americkej lodi pred ich definitívnym zlikvidovaním vo vodách Atlantického oceán. Vláda zdôraznila, že látky, ktoré budú likvidovať na britskom území, nie sú sami o sebe chemickými zbraňami.

Na základe v septembri prijatej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN má Sýria čas na zničenie svojich chemických zbraní do konca júna 2014. Ich objem sa odhaduje na približne tisíc ton. Zbrane musia byť odvezené zo Sýrie do konca decembra, čo zabezpečia lode Nórska a Dánska. O transport jedovatých látok zo sýrskeho vnútrozemia do prístavu v Ládikíji a následnú eskortu zbraní by sa mali podeliť Rusi s Britmi. Následne ich v talianskych prístavoch okamžite preložia na lode USA, ktoré ich na špeciálne upravenom plavidle zlikvidujú vo vodách Atlantického oceánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies