Londýn pomôže vycvičiť sýrskych povstalcov proti IŠ

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 18:20 • 2 min
Londýn pomôže vycvičiť sýrskych povstalcov proti IŠ

LONDÝN - Británia pošle okolo 75 členov vojenského personálu, ktorí sa pridajú k Američanmi vedenému programu zabezpečujúcemu výcvik sýrskych opozičných síl bojujúcich proti radikálom z Islamského štátu (IŠ).

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to oznámil minister obrany Michael Fallon. Program poskytne výcvik a vybavenie pre tisíce preverených členov opozície v priebehu najbližších troch rokoch s cieľom pomôcť im brániť sa proti Islamskému štátu predtým, než časom sami prejdú do ofenzívy, uvádza stanovisko.

 

Islamský štát sa zmocnil rozsiahlych území v Sýrii a Iraku a v oboch krajinách v súčasnosti čelí leteckým útokom Američanmi vedenej koalície. V Sýrii postupuje na úkor umiernených povstalcov bojujúcich proti vládnym silám prezidenta Baššára al-Asada. "IŠ musí byť porazený v Iraku aj v Sýrii. Porazenie IŠ v konečnom dôsledku záleží od miestnych síl a my pomáhame vytvoriť efektívne pozemné sily v Sýrii ako aj v Iraku," vysvetlil Fallon. Podľa jeho slov sa výcvik začne v nadchádzajúcich týždňoch a uskutoční sa v Turecku a ďalších krajinách medzinárodnej koalície bojujúcej proti džihádistom. 

 

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA reagovala na oznámenie Fallona konštatovaním, že Británia v Sýrii "podporuje terorizmus". Sýrska vláda a médiá označujú všetkých povstalcov v krajine za teroristov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona