Londýn opäť informoval OSN o chemických zbraniach v Sýrii

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 19:00 • 2 min
Londýn opäť informoval OSN o chemických zbraniach v Sýrii

NEW YORK - Británia informovala OSN o ďalších prípadoch použitia chemických zbraní v Sýrii. V stredu o tom informovali západní diplomati pri Organizácii Spojených národov.

slovakia

left justify in out

Londýn podľa nich poslal organizácii list podrobne popisujúci použitie týchto zbraní od apríla tohto roku. Británia a Francúzsko už poslali tri takéto listy do OSN, ktorá v reakcii vymenovala tím vyšetrovateľov na čele so švédskym zbrojným inšpektorom Akem Sellströmom. Sýrsky režim prezidenta Baššára al-Asada však zatiaľ inšpektorom nepovolil vstup do krajiny. "Snažíme sa generálneho tajomníka OSN informovať o všetkých incidentoch použitia chemických zbraní," povedal britský vyslanec pri OSN Mark Lyall Grant.

Sýrski povstalci už dlho obviňujú režim z používania chemických zbraní. Prezident Baššár al-Asad naopak tvrdí, že takéto zbrane nasadzujú v boji povstalci. Začiatkom mája vyšetrovateľka OSN Carla del Ponteová vyjadrila podozrenie, že povstalci v rámci boja použili nervový plyn sarín a sýrsku vládu vyzvala, aby do krajiny vpustila vyšetrovateľov OSN. Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu prišlo o život viac ako 95-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies