Londýn je pripravený na MS 2017, očakávajú tisíce divákov

NETKY.SK • 26 Október 2016, 18:20 • 2 min
Londýn je pripravený na MS 2017, očakávajú tisíce divákov

LONDÝN - V utorok a stredu (25. - 26. 10. 2016) sa uskutočnili v Londýne kontrolné dni k MS 2017 v atletike, na ktorých sa zúčastnilo 62 zástupcov členských krajín IAAF zo všetkých piatich kontinentov. Až päťčlenné delegácie vyslali Katar a USA ako organizátori nasledujúcich letných atletických šampionátov.

slovakia

left justify in out

"Londýnske športoviská sa od OH 2012 výrazne zmenili, preto bolo veľmi dôležité vyskúšať si logistiku, nakoľko pôvodný rozcvičovací štadión zbúrali a nahradil ho len pred pár mesiacmi nový,“ informoval šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš. "Špecifická bude rozcvičovacia plocha pre dlhé hody, ktorá však bude tiež v blízkosti štadióna. Zmenami prešla aj maratónska trať i chodecký okruh. Organizátori sľubujú stovky tisíc divákov na maratónskom desaťkilometrovom okruhu a desiatky tisíc na dvojkilometrovom chodeckom. Taktiež by mal byť do posledného miestečka vypredaný štadión počas celého šampionátu. Ak máme pocit, že na Slovensku zažíva behanie renesanciu, tak potom neviem, ako nazvať situáciu v Londýne, keď sa človek počas obedňajšej prestávky musí v uliciach predierať pomedzi bežcov."


Dekorovanie maratónskych a chodeckých medailistov by malo byť priamo na okruhoch. V porovnaní s OH 2012 je výrazný rozdiel v tom, že výpravy počas atletických MS 2017 nebudú bývať v olympijskej dedine, ale v rôznych hoteloch v centrálnej časti Londýna, čo znamená, že pre rýchle presuny v ´zápchach´ bude veľmi dôležité zvoliť správne ubytovanie. "Väčšina zúčastnených sa zhodla, že na posledných šampionátoch najmä tento aspekt uberal, alebo pridával na pohode v tímoch," informoval šéftréner.


Organizátori MS 2017 v Londýne sa netaja tým, že chcú zorganizovať skvelý šampionát nielen pre divákov, ale aj pre športovcov. Šampionát bude určitý kontrast k OH v Riu. Už počas kontrolných dní organizátori ukázali, ako má všetko "klapať", ako má byť všetko načasované, a že aj v preplnenom Londýne sa dá plánovať všetko načas.


"Slovensko by sa chcelo priblížiť počtom štartujúcich reprezentantov počtu z OH 2016, kde súťažili šestnásti atléti, avšak dnes ťažko prognózovať, nakoľko IAAF oznámila, že limity zverejní až v decembri, hoci tie sa dajú pre väčšinu disciplín plniť už od 1. 10. 2016. Limity pre 10 000 m, maratón, chôdzu a viacboje sú známe od marca a ich plnenie sa uznáva od 1. 1. 2016," vysvetlil Martin Pupiš. "Pozornosť slovenských divákov a fanúšikov atletiky bude na MS 2017 smerovať najmä k olympijskému šampiónovi v chôdzi na 50 km Matejovi Tóthovi zotavujúcemu sa po operácii a piatemu z Ria kladivárovi Marcelovi Lomnickému. Samozrejme, bez šance na dobrý výsledok nebudú ani ďalší slovenskí atléti.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona