Londýn chce poslať ďalšie stíhačky na Pobaltie

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 16:18 • 2 min
Londýn chce poslať ďalšie stíhačky na Pobaltie

LONDÝN - Britská vláda je pripravená poslať na Pobaltie ďalšie dve bojové stíhačky v záujme upokojenia spojencov v regióne združených v rámci NATO.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s politickou krízou na Ukrajine to v utorok potvrdil britský premiér David Cameron. Podľa jeho slov by na severovýchod Európy mohli odletieť ďalšie dva stroje typu Typhoon, ktoré by sa tak pripojili k štyrom lietadlám rovnakého označenia prítomným v regióne od konca apríla. Podľa Camerona je "veľmi potrebné dať našim východným partnerom uistenie, prevziať zodpovednosť a zaručiť tak, že Británia zohráva svoju úlohu".

 

Líder Spojeného kráľovstva zároveň podotkol, že Londýn sa zúčastní na rozšírených cvičeniach NATO na území Lotyšska, Estónska a Litvy plánovaných na najbližšie mesiace.

 

Na Pobaltie koncom apríla prileteli štyri stíhačky francúzskeho letectva a rovnaký počet strojov britských síl, aby sa stali súčasťou hliadkovacej misie v regióne. Ide o reakciu na dianie a napätú situáciu na východe Ukrajiny. S lietadlami prišiel aj 70-členný francúzsky vojenský personál, pričom v minulých týždňoch prišlo do regiónu 600 vojakov USA, ktoré ešte v marci poslali šesť stíhačiek F-15. Estónsko, Lotyšsko a Litva totiž majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja napätej situácie na východe Ukrajiny po ruskej anexii ukrajinského Krymu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona