Londýn chce nahradiť časť financovania EÚ pre Severné Írsko po brexite na udržanie a posilnenie mieru v krajine

NETKY.SK • 16 August 2017, 12:49 • 2 min
Londýn chce nahradiť časť financovania EÚ pre Severné Írsko po brexite na udržanie a posilnenie mieru v krajine

BRUSEL - Spojené kráľovstvo zvažuje, že po odchode z EÚ v roku 2019 nahradí časť finančných prostriedkov poskytovaných Bruselom na projekty zamerané na udržanie a posilnenie mieru v Severnom Írsku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry Reuters to dnes uviedla britská premiérka Theresa Mayová. Európska únia poskytla miliardy eur pre britskú provinciu Severné Írsko po uzavretí veľkonočnej mierovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila tri desaťročia násilia medzi írskymi nacionalistami a britskými unionistami. Násilie si vyžiadalo okolo 3600 obetí na životoch.

 

"Želáme si, aby... financovanie EÚ určené v prospech obetí medzikomunitných nepokojov pokračovalo aspoň do ukončenia súčasného finančného rámca," uviedla Mayová v rozhovore pre denník Irish News. Zároveň spresnila, že po brexite a po ukončení súčasného programu pomoci EÚ pre Severné Írsko chce Londýn s programom podpory pokračovať a preskúma možnosti financovania budúceho programu na podporu mieru.

 

Britská vláda už skôr naznačila, že bude garantovať financovanie v rámci programu EU Peace, až kým sa aktuálne kolo financovania neskončí v roku 2020.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona