Lomnický štít prežil najteplejšiu noc, rekordy padali aj inde

NETKY.SK • 9 August 2013, 14:48 • 2 min
Lomnický štít prežil najteplejšiu noc, rekordy padali aj inde

BRATISLAVA - Takmer polovica meteorologických staníc Slovenska s denným spravodajstvom zaznamenala túto noc rekord maximálnej hodnoty nočnej teploty vzduchu. Nebol však prekonaný absolútny rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu z Piešťan (27,3 °C) z 29. júla 2013.

slovakia

left justify in out

Podľa slov Pavla Faška, klimatológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), pozoruhodný je však absolútny rekord nočnej teploty vzduchu pre Lomnický štít. V noci nadnes tam minimálna nočná teplota neklesla pod 12,2 stupňa, čo sa na Lomnickom štíte doteraz nestalo ani jednu noc v histórii prevádzky tejto meteorologickej stanice, ktorá siaha do roku 1940. Naposledy tam bolo podobne teplo v noci na 3. augusta 1998, kedy tam minimálna nočná teplota vzduchu neklesla pod 11,8 stupňa.

"Viac ako desať meteorologických staníc na Slovensku s denným spravodajstvom malo vo štvrtok (8.8.) priemernú dennú teplotu vzduchu vyššiu ako 30 stupňov. Najvyššia bola v Piešťanoch 32,6 stupňa, čo znamená, že na Slovensku bola zaregistrovaná najvyššia priemerná denná teplota v celej histórii meteorologických meraní u nás. Prekonaný bol doterajší rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu (32,3 stupňa) z obce Veľké Ripňany, a to 1. júla 2012," povedal Faška.

Takmer o tri stupne bol prekonaný aj celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 8. august z Rimavskej Soboty (36,9 stupňa) z roku 1992. Absolútny celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu 40,3 stupňa z Hurbanova z 20. júla 2013 však odolal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies