Lomnicky prežije Vianoce v Afrike, navarí si kapustnicu

NETKY.SK • 21 December 2015, 13:07 • 2 min
Lomnicky prežije Vianoce v Afrike, navarí si kapustnicu

BRATISLAVA - Druhý slovenský najúspešnejší atlét kalendárneho roka 2015 Marcel Lomnický, kladivár Vojenského športového centra (VŠC) Dukla Banská Bystrica, už mesiac trénuje kondíciu, ktorá má byť dobrým základom pre jeho dvojmesačné sústredenie v Juhoafrickej republike (JAR). Na juh Afriky odletí už v utorok, dva dni pred Štedrým dňom.

slovakia

left justify in out

"Budem tam dva mesiace. Práve tam plánujem začať prípravu na olympijské hry v Riu. Všetky podmienky tam budú perfektné, hlavne tam bude teplo. Potom sa vrátim na chvíľu domov. A niekedy v marci - apríli chcem ešte ísť na mesiac do Ameriky, aby som sa mohol vrátiť presne na začiatok budúcoročnej sezóny, keď sa v máji začne nový súťažný ročník atletických pretekov," objasnil 28-ročný rodák z Nitry svoje najbližšie športové plány.


"V Afrike prežijem aj Vianoce a Nový rok. Budú to pre mňa také netradičné sviatky, lebo budú v teple," konštatoval ôsmy kladivár z MS 2015 v Pekingu a pokračoval: "Navarím si šošovicovú polievku a kapustnicu a budem sláviť netradičné Vianoce v teple a bez snehu."


Dvojnásobný finalista MS v atletike z rokov 2013 v Moskve a 2015 v Pekingu (zhodne na oboch obsadil 8. miesto, pozn.) nebude sviatkovať prvýkrát v živote mimo domova. Keď študoval v Amerike, niekoľkokrát sa mu podarilo v zámorí zostať aj počas vianočných a novoročných sviatkov. "Vtedy sme na Štedrý deň skypovali s rodičmi cez počítač, teraz si to zopakujeme, ale tento rok to bude jednoduchšie, lebo v JAR je momentálne oproti Slovensku iba hodinový posun," priblížil Marcel Lomnický spôsob, akým bude na Štedrý deň vinšovať rodičom šťastné a veselé a v pohode prežité sviatky. On mal krásne a predčasné Vianoce už niekoľko dní pred nimi, keď sa dozvedel, že Medzinárodná atletická federácia IAAF zmiernila doterajší kladivársky limit na OH 2016 o celý meter, vďaka čomu sa (ne)čakane ocitol medzi istými účastníkmi Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro (5. - 21. augusta).


"Samozrejme, že ma potešilo, že IAAF zmiernila limit pre našu súťaž kladivárov v Rio de Janeiro o jeden meter - z pôvodných 78 metrov na 77 metrov. Môj výkon, ktorý teraz zodpovedá tejto požiadavke, je 77,62 m. Takže už mám istotu, ktorú mi nikto nezoberie. Ak zostanem zdravý, tak budem štartovať na svojej druhej olympiáde," reagoval Marcel Lomnický na skvelú správu, ktorá ho zastihla nedávno za volantom. "Práve som šoféroval, keď mi zavolal Gabo Bogdányi, že nám zmenili limit. Bola to naozaj skvelá správa. Veľmi som sa jej potešil. Podľahol som obrovskému návalu šťastia. Výskal som od radosti. Splnila sa mi ďalšia športová túžba. Je to fakt skvelé, že idem do Brazílie," pokračoval Marcel Lomnický, ktorý na nový súťažný ročník atletických súťaží 2016 myslel takmer pred mesiacom, keď začal s kondičnou prípravou. Nastúpil do tréningového procesu, aby mohol prísť do JAR v určitej "prevádzkovej" teplote, aby, pokiaľ ide o kondíciu, nemusel na juhu Afriky začínať od úplného začiatku.


"Či si budem teraz počas netradičných sviatkov v južnej Afrike starostlivo strážiť životosprávu a zásady správnej výživy? Hoci sa celý rok snažím stravovať s rozumom a s mierou, na tieto sviatky si doprajem všetko, na čo mám chuť. Urobím si jednoducho radosť. Ale potom, keď začnem tvrdú prípravu, si dobrovoľne a sám naordinujem aj tvrdý ´jedálniček´. Aj tvrdú disciplínu. Dokážem byť v jedení striedmy a rozumný. Viem si, pokiaľ ide o jedlo, rozkázať. Robím to preto, aby som sa dobre cítil na každom tréningu. To je pre mňa základ. Aby som mal motiváciu do náročnej zimnej prípravy. Teraz ju určite mám. A veľmi veľkú. Veď o necelých deväť mesiacov ma čaká štart na olympiáde v Riu de Janeiro," reagoval na otázku agentúry SITA dvojnásobný strieborný kladivár z celosvetového športového sviatku študentov - vysokoškolákov, ktorý by na OH 2016 v Brazílii chce skončiť oveľa lepšie ako pri svojom olympijskom debute v Londýne 2012, kde obsadil 14. miesto.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies