Lombardsko chce finančne pomáhať hotelom, ktoré neprijmú migrantov

NETKY.SK • 18 September 2015, 09:39 • 2 min
Lombardsko chce finančne pomáhať hotelom, ktoré neprijmú migrantov

RÍM - Hotely v severotalianskom regióne Lombardsko budú môcť počas nasledujúcich troch rokov čerpať z verejných dotácii až 25 miliónov eur, avšak len v prípade, že neprijmú migrantov. Rozhodol tak ešte v stredu tamojší parlament, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Lombardsko, kam spadá aj veľkomesto Miláno, je najľudnatejším a zároveň najbohatším talianskym regiónom.

Kontroverznú pasáž v zákone na podporu miestneho cestovného ruchu podporila opozičná strana Liga severu známa svojou protimigračnou politikou, ale aj ďalší členovia vládnucej stredopravej koalície.

 

Píše sa v nej, že hotely, ktoré si počas uplynulých troch rokov zarobili peniaze iným spôsobom než ubytovávaním turistov, nebudú môcť v budúcnosti čerpať prostriedky z regionálnych verejných dotácií. Výnimku budú predstavovať tie z nich, ktoré k tomu donútili miestne úrady, či už počas prírodných katastrof alebo iných mimoriadnych udalostí.

Guvernér Lombardska Roberto Maroni - exminister vnútra a zároveň bývalý šéf Ligy severu - vyhlásil, že cieľom dodatku bolo preukázať podporu verejnosti takým podnikateľom, ktorí "riskujú, aby pozdvihli skutočnú turistiku".

 

Viaceré talianske hotely už súhlasili s prijatím žiadateľov o azyl, za ktorých ubytovanie zaplatí centrálna talianska vláda, čo však podľa Ligy severu vedie k profitovaniu z migračnej krízy.

 

Liga severu pôvodne chcela zájsť vo svojom ťažení proti hotelom ubytovávajúcich "ilegálnych" cudzincov ešte ďalej, a síce udeľovať im pokuty vo výške 10.000 eur a odobrať im napokon aj licencie, doplnila DPA. Takýto návrh však nepodporili koaliční partneri.

 

Senátor Cesare Mirabelli zo stredoľavej Demokratickej strany (PD) talianskeho premiéra Mattea Renziho vládu vyzval, aby spomínaný zákon napadla na ústavnom súde.

 

"Ľudia, ktorí prijmú migrantov, taktiež pomáhajú Taliansku v núdzi, takže by mali byť ocenení a nie potrestaní," vyhlásil Mirabelli, pričom zákon označil za barbarský a odporujúci všetkým talianskym zásadám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona