Lombardsko a Benátsko budú mať referendum o autonómii

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 18:30 • 2 min
Lombardsko a Benátsko budú mať referendum o autonómii

MILÁNO - Bohaté severotalianske regióny Lombardsko a Benátsko, kontrolované pravicovou politickou stranou Liga Severu (LN), usporiadajú v októbri referendá zamerané na získanie širšej autonómie od centrálnej vlády v Ríme.

slovakia

left justify in out

Hoci výsledky plebiscitov nebudú záväzné, víťazstvo by mohlo posilniť LN, ako aj vylepšiť profil benátskeho guvernéra Lucu Zaiu, ktorý je všeobecne považovaný za potenciálneho lídra strednej pravice v Taliansku. Presný termín referend oznámia koncom tohto týždňa.

Taliansky najvyšší súd zamietol Zaiov pôvodný plán na opýtanie sa voličov, či si prajú odtrhnutie sa Benátska od Talianska alebo zachovanie kontroly nad 80 percentami príjmu z daní, vyberaných v regióne.

Namiesto tejto otázky bude benátskym voličom položená otázka: "Chcete, aby boli Benátsku udelené ďalšie formy a špecifické podmienky autonómie?" Otázka pre lombardských voličov ešte nebola stanovená.

Dane zostávajú v týchto regiónoch kľúčovou záležitosťou. Lombardsko a jeho metropola Miláno je komerčným strediskom krajiny. Na HDP Talianska sa podieľa približne jednou pätinou, zatiaľ čo Benátsko produkuje takmer desať percent národného HDP. Tamojší obyvatelia preto nechcú, aby značná časť ich daní bola používaná na financovanie chudobnejších južných regiónov Talianska.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies