Lokalitu medzi Vodným dielom Gabčíkovo a starým korytom Dunaja zaliala spodná voda

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 15:29 • 2 min
Lokalitu medzi Vodným dielom Gabčíkovo a starým korytom Dunaja zaliala spodná voda

GABČÍKOVO - Lokalitu medzi Vodným dielom Gabčíkovo (VDG) a starým korytom Dunaja zaliala spodná voda. Mimoriadna situácia v okrese Dunajská Streda v povodňovej oblasti naďalej platí. Rozhodol o tom krízový štáb na dnešnom zasadnutí. TASR o tom informoval prednosta Obvodného úradu Dunajská Streda Richard Kmeť.

slovakia

left justify in out

"Hladina rieky Dunaj klesá, ale podzemné vody stúpajú. Ohrozenie obyvateľstva a majetkov platí naďalej. Príkazy o zákaze vstupu do ohrozeného územia ďalej platia," uviedol prednosta s tým, že prechod cez Vodné dielo Gabčíkovo, ako aj na hrádzach Dunaja je umožnený len obyvateľom okresu Dunajská Streda bývajúcim v tomto priestore. Ako Kmeť povedal, cesta medzi obcami Sap a Medveďov, ako aj Gabčíkovo a Bodíky, je naďalej uzavretá. Šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby Ján Culka potvrdil, že hladina Dunaja pri Gabčíkove pomaly klesá. "Žiaľ, tlačia sa hore spodné vody. Vyzerá to tak, že tento stav zapríčinili obyvatelia tejto lokality. Bez povolenia si navŕtali studne, vytvorili si jazierka a bazény, cez ktoré podzemná voda v týchto chvíľach stúpa a zalieva územie," konštatoval. Informáciu o nelegálnych jazerách potvrdil aj hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Miloš Krno. Ako Culka ozrejmil, voda, ktorá zaliala celú lokalitu, je čistá, takže určite to nie je voda z Dunaja. "Sú to jednoznačne spodné vody, ktoré sa tlačia cez umelo vytvorené otvory," vysvetlil. Pripomenul, že počas noci zo soboty (8. 6.) na nedeľu (9. 6.) si ľudia urobili provizórne hradenia, čím si tiež len ublížili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies