Lokalita, v ktorej predpokladajú nacistický vlak s pokladom, je bezpečná

NETKY.SK • 12 Október 2015, 18:20 • 2 min
Lokalita, v ktorej predpokladajú nacistický vlak s pokladom, je bezpečná

WALBRZYCH - Poľské mesto Walbrzych by chcelo mať do konca roka jasno vo veci záhadného vlaku so zlatým pokladom, ktorý mali v regióne na sklonku druhej svetovej vojny ukryť nacisti.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informoval prvý muž miestnej radnice Roman Szelemej, na ministerstvo kultúry a prevádzkovateľa poľských železníc spoločnosť PKP zaslali žiadosti o povolenie predmetného výskumného programu. Podľa jeho odhadu by sa s pátraním po obrnenej vlakovej súprave mohlo začať v polovici novembra. Záležitosť by do konca roka mala byť definitívne objasnená, povedal Szelemej podľa poľských elektronických médií a tlačovej agentúry DPA.

 

Poľská polícia v posledný augustový deň oficiálne uzavrela päť kilometrov dlhú zalesnenú oblasť v okolí mesta Walbrzych. Práve v nej by sa mal nachádzať podzemný tunel s predpokladaným nemeckým obrneným vlakom s nešpecifikovaným nákladom, ktorým však môže byť aj 300 kilogramov zlata.

 

Zákaz, ktorý platí pre vstup do lokality medzi 60. a 65. kilometrom železničnej trate Walbrzych-Vroclav zdôvodnila hovorkyňa obavami o bezpečnosť miestnych občanov, hľadačov pokladov alebo zvedavcov. Môže im hroziť nebezpečenstvo na trati, na ktorej premávajú vlakové súpravy rýchlosťou 70 km/hodinu.

 

Piotr Žuchowski, ktorý na poľskom ministerstve kultúry vedie odbor pre záležitosti národného dedičstva, ešte o tri dni skôr vo Varšave vyhlásil, že si je na 99 percent istý, že v jednom z dolnosliezskych podzemných tunelov sa skutočne našiel vlak z obdobia druhej svetovej vojny. Podľa vlastných slov videl georadarové zábery a na tých to vyzerá naozaj na vlak z druhej svetovej vojny. Prvé kroky na zabezpečenie miesta nálezu sa už podnikli, informoval vtedy a dodal, že vlak teraz treba lokalizovať a následne zistiť, či práce na mieste nebudú spojené s nebezpečenstvom výbuchu.

 

Inkriminovanú lokalitu medzičasom prehľadali a uvoľnili pre výkopové práce experti poľských ozbrojených síl, ktorí ju označili za bezpečnú.

Na stratený vlak zrejme naďabili dvaja pátrači - Poliak a Nemec, ktorí prostredníctvom svojich právnikov oznámili svoj nález a avizovali, že ako nálezné budú žiadať desať percent z hodnoty údajného pokladu. Poľské i nemecké médiá odvtedy hojne špekulujú o tom, že dvaja nálezcovia mohli čerpať z informácií starého otca alebo otca jedného z nich, ktorý sa mohol podieľať svojho času na ukrytí vlaku.

 

V okolí mesta Walbrzych sa počas druhej svetovej vojny nachádzal podzemný komplex Riese s rozsiahlou sústavou tunelov. Vo finálnej fáze svetového konfliktu tam mali do podzemia premiestniť priemyselnú výrobu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona