LOH: Obrovská škoda! Kladivár Lomnický a športový strelec Jány končia na olympiáde

NETKY.SK • 2 August 2021, 09:16 • 2 min
LOH: Obrovská škoda! Kladivár Lomnický a športový strelec Jány končia na olympiáde

TOKIO - Kladivár Marcel Lomnický neuspel na olympijských hrách. Pred bránami finále skončil aj slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány.

slovakia

left justify in out

Lomnický v kvalifikácii dosiahol iba 72,52 m, čo mu stačilo na dvanáste miesto v jeho kvalifikačnej skupine a celkovú 24. priečku v konkurencii 31 aktérov. 

 

Víťazom kvalifikácie sa stal poľský favorit Wojciech Nowicki výkonom 79,78 m. Na postup do finálovej dvanástky bolo potrebných 75,74 m.

 

O centimeter slabší výkon dosiahol Američan Daniel Haugh. Lomnický mal v tomto roku pred OH v Tokiu na konte výkon 79,19 m, ktorým by obsadil v kvalifikácii druhé miesto.

 

Chýbala rýchlosť a uvoľnenosť
Zverencovi Libora Charfreitaga nevyšiel ani jeden hod, v prvom pokuse dosiahol iba 71,17 m, v druhom mu 7,26 kg vážiace kladivo zaletelo mimo výseče na úroveň 73 - 74 m a v treťom to bolo 72,52 m.

 

"Nedokázal som zopakovať uvoľnené hody z tréningov, bolo to celé veľmi opatrné. Navyše som v prvom aj treťom hode škrtol rúčkou kladiva o klietku. Mojim pokusom chýbala rýchlosť aj uvoľnenosť,“ zhodnotil Marcel Lomnický na facebookovom profile Slovenského atletického zväzu.

 

img

 

"Každé sklamanie bolí. To, čo sa dnes stalo, ma nesmierne mrzí, lebo príprava mi vyšla na 110 percent. Ak by som nemal formu a hodím 72,50, v poriadku. Ale keď vidím, na čo naozaj mám, je to iné," dodal sklamaný kladivár, ktorý má za sebou aj piate miesto na majstrovstvách Európy a dve ôsme priečky na majstrovstvách sveta.

 

Kladivár zabojuje na MS 
Tridsaťštyriročný Lomnický bol na svojej tretej olympiáde, zároveň bol obhajca piateho miesta z Ria de Janeiro 2016. Sklamanie z neúčasti v olympijskom finále v Tokiu je veľké, ale skúsený kladivár ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica sa musí pozerať do budúcnosti.

 

Tokijskou olympiádou sa letná atletická sezóna ešte nekončí. Lomnický bude mať šancu pretaviť slová o perfektnej príprave a špičkovej forme do kvalitného výkonu.

 

img

 

"Potešil by som sa, keby som ešte niekde hodil 77,50, čo je limit na budúcoročné MS v Eugene. Inak už niet veľmi čo. To, na čo som sa pripravoval, tvrdo trénoval, boli olympijské hry," podotkol rodák z Nitry.

Jasno má aj v tom, či chce pokračovať v kariére smerom k ďalšiemu olympijskému vrcholu v Paríži 2024. "Nevidím dôvod končiť, keďže som v najlepších kladivárskych rokoch. O ďalšiu olympiádu sa určite pokúsim. S Liborom Charfreitagom sme dohodnutí, že pokračujeme v spolupráci. Dnešný výkon v Tokiu neodzrkadľuje to, na čo reálne mám. Som zdravý a nechýba mi chuť pokračovať,“ dodal Lomnický na webe atletika.sk.

 

Prečítaje si tiež: LOH: Skvelý výkon Petra Gelleho v rozjazde K1! Slovenský olympionik postúpil do semifinále

 

Jány sa do finále neprestrieľal

Dnes sa nepodarilo prebojovať do finále ani slovenskému reprezentantovi v športovej streľbe Patrikovi Jánymu, ktorý štartoval v disciplíne ľubovoľná malokalibrovka 3x40.

 

V kvalifikácii dosiahol výkon 1 172 bodov, čo mu v konkurencii 39 aktérov na strelnici Asaka Shooting Range stačilo na 13. miesto.

 

img

 

Víťazom kvalifikácie sa stal Rus Sergej Kamenskij s nástrelom 1 183 bodov. Finále za účasti ôsmich strelcov sa začne o 9.50 hodine SELČ.

Dvadsaťtriročný olympijský debutant Jány si nepripísal druhú finálovú účasť v Tokiu. Po skvelej siedmej priečke v disciplíne vzduchová puška na 10 m podal solídny a najmä vyrovnaný výkon aj v kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky.

 

V pokľaku dosiahol 390 bodov, v ľahu 391 a napokon v stoji rovnako 391 bodov. Ani v jednej z troch častí súťaže v štyroch položkách však nepredviedol maximálny nástrel 100 bodov, pri jeho mene zasvietila trikrát deväťdesiat deviatka.

 

img

 

Na rozstrel o finále mu chýbali štyri body. Posledný ôsmy postupujúci Bielorus Jurij Ščerbacevič dosiahol výkon 1 176. Pre porovnanie pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro stačilo na finále v kráľovskej puškárskej disciplíne aj 1 168 bodov.

Jány bol posledný slovenský zástupca v športovej streľbe na Hrách XXXII. olympiády v Tokiu. Slováci si z Asaka Shooting Range odniesli síce iba jednu medailu, ale tú najcennejšiu.

 

Zlato v trape získala Zuzana Rehák Štefečeková. V mix trape spolu s Erikom Vargom pridala nepopulárne štvrté miesto a finálovú účasť si vystrieľal aj už spomenutý Jány. Vo vzduchovej puške skončil siedmy.

 

Súvisiaci článok: LOH 2020: Slovensko má prvú medailu z Tokia! Zuzana Rehák Štefečeková získala zlato!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona