LOH 2020: Yusra Mardini prešla pešo Turecko, hodiny plávala a tlačila k brehu deravý čln. Príbeh, ktorý dáva nádej!

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 14:25 • 2 min
LOH 2020: Yusra Mardini prešla pešo Turecko, hodiny plávala a tlačila k brehu deravý čln. Príbeh, ktorý dáva nádej!

Päť rokov príprav Yusry Mardiniovej na vystúpenie v olympijskom bazéne sa skončilo po minúte, šiestich sekundách a 78 stotinách. Yusra Mardiniová síce nepostúpila do semifinále na 100 m motýlik, napriek tomu sa zaradila k veľkým šampiónom tohoročných olympijských hier. Predstavuje totiž pozitívnu ukážku toho, ako šport dokáže zmeniť život človeka.

slovakia

left justify in out

Zažila sýrsku vojnu, útek i slávu. Jej život kedysi doslova visel na vlásku. To, či prežije, záviselo od jej schopnosti plávať. V roku 2015 sa rozhodla s približne s tuctom ďalších ľudí utiecť z rozbombardovanej Sýrie cez more do Grécka. Chcela lepší život. Mala len 17 rokov.

 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: LOH 2020: Zuzana Rehák Štefečeková trafila v prvej kvalifikácii ako jediná všetky terče!

 

Najprv prešla pešo Turecko a do Grécka sa dostala po mori. Pre všetkých musel vystačiť menší čln v zlom stave, ktorý krátko po vyplávaní začal naberať vodu. Mardiniová spolu so sestrou a dvomi mužmi skočili do vody, pričom 3,5 hodiny ťahali čln k pobrežiu. Všetci sa napokon zachránili. "Povedala som si, že som predsa plavkyňa, takže je mojou povinnosťou plávať,“ priznala podľa webu sport.pl.

 

img

Vytrvalosť sa jej nakoniec vyplatila. Dostala sa cez polovicu Európy až do Nemecka. Usadila sa v Hamburgu, kde mohla opäť plávať. A podarilo sa jej dostať na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro. Najprv vôbec netušila, že ju Medzinárodný olympijský výbor zaradil do tímu utečencov, pretože, ako priznala, nerada sledovala e-maily. Radostnú správu jej priniesli až novinári.

 

Mohlo by vás zaujať: LOH 2020: Tropická búrka Nepartak zasiahla do programu v Tokiu, surfisti tak ťažili z väčších vĺn

Po vystúpení v Riu sa jej život v ďalších rokoch trochu zrýchlil. Mardiniová sa stala veľvyslankyňou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov a dokonca mala audienciu u pápeža Františka.

 

 

O jej príbehu sa už mnoho popísalo a momentálne sa o nej nakrúca film, ktorý bude na Netflixe k dispozícii na budúci rok. "Môj príbeh som už rozprávala miliónkrát, ale ak budem musieť, poviem ho ďalší miliónkrát, pretože dáva ľuďom nádej,“ poznamenala Mardiniová, ktorú časopis People zaradil do menoslovu 25 žien meniacich svet.

 

 

„Pre mňa je Tokio ešte emotívnejšie ako Rio de Janeiro,“ uviedla pri nominácii. Napriek tomu, že jej účinkovanie v Tokiu bolo pravdepodobne posledným dobrodružstvom na olympijských hrách, má pred sebou nový cieľ. "Chcem si zaobstarať nemecký pas, dokončiť školu a potom si otvoriť vlastnú školu plávania,“ priblížila Yusra Mardiniová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies