LOH 2020: Už zajtra odštartuje futbalový turnaj mužov

NETKY.SK • 21 Júl 2021, 15:00 • 2 min
LOH 2020: Už zajtra odštartuje futbalový turnaj mužov

Hoci sa pozornosť športovej verejnosti upiera k piatkovému slávnostnému zahájeniu letnej olympiády v Tokiu, fanúšikovia futbalu si prídu na svoje už zajtra. Na tradičnom turnaji pod piatimi kruhmi bude obhajovať zlato Brazília.

slovakia

left justify in out

Pred piatimi rokmi priviedol Brazíliu k premiérovému triumfu na OH hviezdny Neymar, ktorý sa na turnaji tentoraz neobjaví. Novým lídrom mužstva bude 38-ročný krajný obranca Daniel Alves a zabúdať netreba ani na ofenzívnu hviezdičku Richarlisona z anglického FC Everton.

 

 

Ďalšími favoritmi na celkový triumf budú Španieli, ktorí na olympijské hry povolali až šesť hráčov z nedávnych majstrovstiev Európy. Na trávniku uvidíme brankára Unaia Simóna, obrancov Erica Garciu Paua Torresa, záložníkov Daniho OlmaPedriho či útočníka Mikela Oyarzabala. Španielsko na EURE vypadlo v semifinále na penalty s neskorším víťazom z Talianska, preto by si chcelo napraviť chuť, hoci je známym faktom, že olympijský turnaj ani zďaleka nemá takú prestíž ako MS, ME či Copa América.

 

Národné mužstvá na OH tvoria od roku 1992 futbalisti do 23 rokov, kvôli ročnému odkladu hier však môžu v Japonsku štartovať hráči do 24 rokov, respektíve tí, ktorí sa narodili 1. januára 1997 a neskôr. Tréneri majú ako obvykle možnosť využiť služby troch starších hráčov. Vďaka tomuto pravidlu uvidíme na turnaji aj známe mená. V španielskom drese napríklad Daniho Ceballosa a Marca Asensia, Francúzi povolali Andrého-Pierra Gignaca s Florianom Thauvinom, zatiaľ čo Pobrežie slonoviny sa bude môcť oprieť o služby Erica Baillyho a Francka Kessiého.

 

 

V mužskej časti turnaja bude hrať 16 tímov rozdelených do štyroch skupín, z ktorých postúpia do štvrťfinále dva najlepšie tímy. Finále sa odohrá 7. augusta na štadióne v Jokohame, hrať sa bude aj v Tokiu, Kašime, Rifu, Saitame a Sappore. Slovenských a českých futbalistov by sme na turnaji hľadali márne, pretože kvalifikácia z Európy prebieha na EURE do 21 rokov, z ktorého na olympijské hry postupujú štyri najlepšie celky. Starý kontinent budú v Japonsku zastupovať Španieli, Nemci, Francúzi a Rumuni.

 

Zápasom Brazília – Čína (5:0) dnes odštartoval aj ženský futbalový turnaj. Obhajkyne titulu Nemky sa na OH nekvalifikovali a tak sú najväčšími favoritkami Američanky, ktoré sa môžu pochváliť štyrmi zlatými medailami a jedným striebrom.

 

 

Zloženie skupín olympijského turnaja 

 

Muži

Skupina A: Japonsko, Juhoafrická republika, Mexiko, Francúzsko.
Skupina B: Nový Zéland, Južná Kórea, Honduras, Rumunsko.
Skupina C: Egypt, Španielsko, Argentína, Austrália.
Skupina D: Brazília, Nemecko, Pobrežie slonoviny, Saudská Arábia.

Ženy

Skupina E: Japonsko, Kanada, Veľká Británia, Chile.
Skupina F: Čína, Brazília, Zambia, Holandsko.
Skupina G: Švédsko, USA, Austrália, Nový Zéland.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona