LOH 2020: Slovenský štvorkajak získal bronzovú medailu!

NETKY.SK • 7 August 2021, 09:07 • 2 min
LOH 2020: Slovenský štvorkajak získal bronzovú medailu!

Slovenskí športovci si v predposledný deň na Hrách XXXII. olympiády v Tokiu vybojovali ešte jeden cenný kov!

slovakia

left justify in out

bronzovú hodnotu a postaral sa oň štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek v disciplíne K4 na 500 m. Slovákov zdolali v poslednom finále súťaží v rýchlostnej kanoistike na kanále Sea Forest Waterway iba favorizovaní Nemci a Španieli. Nemecké kvarteto Max Rendschmidt, Ronald Rauhe, Tom Liebscher a Max Lemke nadviazalo na zlatý úspech svojich predchodcov z OH 2016 v Riu de Janeiro. Tam sa však bojovalo o medaily na tisícmetrovej trati.

 

img

 

Súvisiaci článok: LOH 2020: Sumár z piatka 6. augusta

Štvorkajak uzavrel vystúpenie Slovenska na olympijských hrách v Tokiu. Celková bilancia 1 zlatá - 2 strieborné - 1 bronzová medaila radí Slovákov na priebežnú 45. priečku v medailovej bilancii krajín. O zlato sa postarala športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková v trape, striebro vybojovali kajakár Jakub Grigar na divokej vode a golfista Rory Sabbatini a o bronz aktuálne štvorkajak v rýchlostnej kanoistike.

 

Vo finále začali Slováci tradične pomalšie, ale na medzičase na 250 m figurovali na treťom mieste, hoci len s tesným náskokom pred Bielorusmi a Austrálčanmi. Súboj o zlato sa podľa predpokladov zúžil na duel Nemcov so Španielmi. Slovenskí reprezentanti na konci tesne obhájili medailovú pozíciu pred silno finišujúcimi Rusmi. Slovenský štvorkajak si ešte predtým v sobotu vybojoval postup do finále z druhého miesta vo svojom semifinále. V konkurencii lodí z Nemecka, Bieloruska, Ruska a Číny zverenci Petra Likéra finišovali v čase 1:23,799 min za víťaznými Nemcami.

"Cítime najmä úľavu. Stres a tlak predtým boli obrovské. Keď človek cíti, že má na to, aby získal bronzovú medailu a stojí na štarte, všetko sa mu premietne v hlave. Vtedy si uvedomíme, že hocijaká malá chyba nás môže stáť dobrý výsledok. Každá maličkosť v takom prípade zaváži. Sme veľmi šťastní, že sme to dokázali a máme medailu," uviedol Erik Vlček v prvej reakcii pre RTVS.

 

img

"Pocity sú super. Tvrdá robota, ktorú sme odvádzali od chvíle, keď sme získali olympijskú miestenku až doteraz, je niečo neskutočné. Obhájili sme naše medailové priečky od majstrovstiev sveta cez Európu až po túto olympiádu. Som neskutočne šťastný, je naozaj niečo úžasné stáť na pódiu na olympijských hrách," skonštatoval Samuel Baláž.

"Výborná náplasť je táto medaila z káštvorky, najmä na túto disciplínu sme sa pripravovali. Preto sme aj očakávali lepší výsledok ako v K2. Toto je najkrajší deň v mojom živote. Dúfam, že ešte niekoľko pretekov sa to bude opakovať, aby sme si ich spolu užili. Som rád, že Erik Vlček na svojej poslednej olympiáde získal bronz a teraz si ideme užiť voľno," povedal Adam Botek.

"Mám radosť z oboch medailí z Ria aj Tokia. Nemôžem povedať, že jedna z nich chutí viac alebo menej. Toto boli naozaj ťažké preteky. Som šťastný, že sme opäť mohli stáť na stupňoch víťazov. Bolo to veľmi tesné, ale v cieli som videl, že sme na treťom mieste. Išli sme do toho naplno až do záveru, lebo sme vedeli, že to bude jedna 'lajna' a bude sa rozhodovať až v posledných metroch," uzavrel Denis Myšák prvé kolo reakcií pre RTVS.

Slováci sú v disciplíne K4 na 500 m tohtoroční vicemajstri Európy z poľskej Poznane a bronzoví medailisti z majstrovstiev sveta spred dvoch rokov z maďarského Szegedu. Práve tam získali miestenky pre účasť na OH v Tokiu, kde patria do užšieho okruhu kandidátov na medaily. Práve K4 je dlhodobo najúspešnejšia slovenská loď v konfrontácii so svetovou špičkou. Z olympijských hier má v novom tisícročí na konte už tri medailové zásahy. V Aténach 2004 to bol bronz, v Pekingu 2008 aj Riu de Janeiro 2016 striebro. Vo všetkých troch prípadoch však išlo o 1000-metrovú vzdialenosť. Kanoistická vrchnosť po OH 2016 urobila viaceré rošády v olympijských disciplínach a jedna zo zmien sa dotkla aj mužského štvorkajaka, kde tisícku nahradila päťstovka. V porovnaní s Riom pred piatimi rokmi v slovenskej lodi naďalej sedí len dvojica Erik Vlček a Denis Myšák. Juraj Tarr a Tibor Linka už ukončili svoje kariéry, aktuálne ich nahradili Samuel Baláž a Adam Botek.

Tridsaťdeväťročný Erik Vlček je fenomén slovenskej aj svetovej rýchlostnej kanoistky. Rodák z Komárna je desaťnásobný majster sveta a jedenásťnásobný majster Európy. Najmä však vo svojej rekordnej šiestej účasti na olympijských hrách vybojoval štvrtú medailu, po bronze z Atén 2004 a strieborných kovoch z Pekingu 2008 a Ria de Janeiro 2016 mu pribudol do olympijskej zbierky druhý bronz. V rebríčku najúspešnejších slovenských športovcov na olympijských hrách patrí Vlčekovi desiata priečka. Z pohľadu kvality cenných kovov sú pred ním len samí olympijskí víťazi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies